Πάνω στην ανάπτυξη αυτόματων οχημάτων – pods για χρήση στις δημόσιες μεταφορές στους δρόμους του Λονδίνου δουλεύει η Heathrow Enterprises σε συνεργασία με την Westfield Sportscars και την Oxbotica.

Οι δοκιμές αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι, και, όπως υπογραμμίζεται σχετικά σε ανακοίνωση της εταιρείας, πρόκειται για ένα πλήρως βρετανικό εγχείρημα, από κάθε άποψη. Οι τρεις εταιρείες θα αναπτύξουν οχήματα – pods, πλήρως ικανά για αυτόνομη και ασφαλή λειτουργία στους δρόμους το Λονδίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτόνομων οχημάτων GATEway.

Οι τρεις εταιρείες συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως μέλη κοινοπραξίας και στην ουσία επιδιώκουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα τα Ultra PODS που χρησιμοποιούνται ήδη στο Αεροδρόμιο Heathrow – και συγκεκριμένα στο Τέρμιναλ 5 εδώ και 5 χρόνια. Τα εν λόγω οχήματα έχουν μηδενικές εκπομπές, καθώς λειτουργούν με μπαταρίες, και έχουν ήδη μεταφέρει πάνω από 1,5 εκατ. επιβάτες, που υπό άλλες συνθήκες θα μεταφέρονταν σε 700.000 διαδρομές λεωφορείων, με ανάλογες εκπομπές ρύπων. Τα οχήματα αυτά θα προσαρμοστούν στα δεδομένα κίνησης στους δρόμους του Γκρίνουϊτς, χωρίς να χρειάζονται ειδικές ράγες.

Η Westfield θα δουλέψει πάνω στο κατασκευαστικό κομμάτι των των pods, ενώ θα είναι υπεύθυνη για τις δοκιμές τους. Η Heathrow θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του λογισμικού των οχημάτων, ενώ η Oxbotica θα προσφέρει τη λύση «κάθετα ενσωματωμένης αυτονομίας», που περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση, το localisation, τον σχεδιασμό πορείας και τα συστήματα αντίληψης χώρου, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής κίνηση των οχημάτων στο Γκρίνουϊτς. Επίσης, θα συνεισφέρει με ένα cloud based σύστημα διαχείρισης οχημάτων, που θα επιτρέπει τη λειτουργία τους ως ένα συγχρονισμένο, «αυτοδιοικούμενο οικοσύστημα», με εφαρμογές για κλείσιμο οχημάτων από smartphones, παρακολούθηση και αναφορές λειτουργίας.

Το πρόγραμμα GATEway (Greenwich Automated Transport Enviromnent) είναι ένα πρόγραμμα ύψους 8 δισ. λιρών, με χρηματοδότηση από το Innovate UK και φορείς της βιομηχανίας.

πηγή: naftemporiki.gr