Θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της πρώην SAAB στο Τρολχάταν. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 9.957 προπαραγγελίες με προκαταβολή και με την τιμή του οχήματος να έχει οριστεί 25.500 ευρώ. Στην Ελλάδα η τιμή θα είναι μεγαλύτερη λόγω των παράλογων φόρων.

Μια ταχέως αναπτυσσόμενη γερμανική, νεοφυής επιχείρηση από το Μόναχο, που ιδρύθηκε μόλις το 2016 και εξειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες, προχωρά σε ένα σπουδαίο εγχείρημα. Η Sono Motors, ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει το πρώτο ηλιακό ηλεκτρικό οχήματος (SEV) παραγωγής, που σχεδίασε η ίδια και θα κατασκευάζει στη Σουηδία, στο εργοστάσιο της πρώην Saan, η οποία έχει περάσει στα χέρια της National Electric Vehicle Sweden (NEVS), με κινεζικά κεφάλαια.

Η εταιρεία σκοπεύει αρχικά να κατασκευάσει 260.000 οχήματα σε διάστημα 8 ετών και η παραγωγή θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η καινοτόμος φιλοσοφία του οχήματος Sion, αντιπροσωπεύει ήδη σήμερα την κινητικότητα του αύριο, στόχος της οποίας είναι η μείωση των οχημάτων στους δρόμους μέσω πιο βιώσιμης και αποδοτικότερης χρήσης. Κατά συνέπεια, το Sion θα είναι εξοπλισμένο εκ των προτέρων με ολοκληρωμένες επιλογές κοινής χρήσης (car sharing). Αυτά επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη να μοιράζεται το ίδιο όχημα, να κάνει μεμονωμένα ταξίδια ή ακόμα και να χρησιμοποιεί ενέργεια μέσω μιας εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας (εφαρμογή goSono), που αναπτύχθηκε από την Sono Motors. Η λειτουργία αμφίδρομης χρέωσης επιτρέπει στο Sion να λαμβάνει και να τροφοδοτεί ηλεκτρικό ρεύμα, να τροφοδοτεί ηλεκτρικές συσκευές ανεξάρτητα, να τροφοδοτεί ενέργεια άλλα οχήματα ή το ηλεκτρικό δίκτυο.

Χάρη στις 248 ηλιακές κυψέλες (όπως τα φωτοβολταϊκά), η μπαταρία του οχήματος μπορεί να φορτιστεί με καθαρή και δωρεάν ηλιακή ενέργεια, που χαρίζει αυτονομία έως και 34 χιλιόμετρα ημερησίως. Πέραν αυτού, η μπαταρία των 34kWh, επειδή φορτίζεται και από πρίζα, προσδίδει επιπλέον 255 χιλιόμετρα αυτονομίας. Η εταιρεία αναφέρει, ότι σε ταχιφορτιστή, το 80% της ενέργειας λαμβάνεται σε μόλις 30 λεπτά της ώρας. Η συνολική δε, ισχύς του Sion, αγγίζει τα 120 kWή 161 ίπποι, με ροπή 270 Nm και τελική ταχύτητα 140 χλμ./ώρα. Όλα αυτά επιτυγχάνονται, καθώς το αυτοκίνητο ζυγίζει μόλις 750 κιλά, ακριβές επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφρά, αλλά ανθεκτικά υλικά.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ήδη 9.957 προπαραγγελίες, έχοντας δώσει προκαταβολή, με την τιμή του οχήματος να έχει οριστεί 25.500 ευρώ. Στην Ελλάδα, βέβαια, η τιμή θα είναι μεγαλύτερη λόγω των παράλογων φόρων. 

Πηγή: news247.gr