Πώς θα αντιδρούσατε αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στην Ελλάδα που είναι χτισμένο μέσα σε ένα φιόρδ;

Λοιπόν, ο Γέρακας είναι αυτό το χωριό και βρίσκεται στην Πελοπόννησο στις ανατολικές ακτές του νομού Λακωνίας! Απέχει μόλις 22 χλμ από τη δημοφιλή Μονεμβασιά αλλά παρόλα αυτά δεν αποτελεί ιδιαίτερα γνωστό προορισμό!

Το λιμάνι του Γέρακα, κρατά φυλαγμένο στο εσωτερικό του ένα από το πιο όμορφα μυστικά! Όποιος αποφασίσει να το επισκεφτεί θα μείνει πραγματικά άφωνος, καθώς πρόκειται για ένα σπανιότατο φιόρδ μοναδικής ομορφιάς! Βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα και αποτελεί σημείο συνάντησης για αποδημητικά πουλιά και άλλα σπάνια είδη πανίδας. 

Ο Γέρακας, ή «Ιέραξ» όπως ονομαζόταν κατά τα βυζαντινά χρόνια, αποτέλεσε το ναυτικό σταθμό των Βυζαντινών για την καταπολέμηση των Σαρακηνών, αλλά και το αγκυροβόλιο Υδραίων και Σπετσιωτών εμπόρων, αλλά και όσων ήθελαν να αποφύγουν τις τρικυμίες.

Είναι ο τόπος που το μπλε του ουρανού συναντά το μπλε της θάλασσας. Όπου και εάν κοιτάξει κανείς θα δει μοναδικές εικόνες που εναλλάσσονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας! Ηρεμία, γαλήνη και ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς! Αυτό δεν είναι που χρειαζόμαστε άλλωστε για να ξεφύγουμε από τα άγχη της καθημερινότητας;

Η γαλήνη του τοπίου και η γραφικότητα του οικισμού συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Ο γραφικός οικισμός του λιμανιού συμπληρώνεται ιδανικά με τις έντονες αιγαιοπελαγίτικες πινελιές και φυσικά τις λαχταριστές θαλασσινές νοστιμιές στα γραφικά ταβερνάκια του. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το τουλουμοτύρι, ένα ειδικό τυρί που ωριμάζει τυλιγμένο σε δέρμα ζώου!

Εάν αφετηρία σας είναι η Αθήνα μπορείτε να φτάσετε εκεί οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου (Ολυμπία Οδός), καθώς και η λειτουργία του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου   Κορίνθου-Σπάρτης-Καλαμάτας (Μορέας) όχι μόνο διασφαλίζουν την ασφάλεια και την άνεση του ταξιδιού αλλά παράλληλα αναδυκνείουν την φυσική ομορφιά του τοπίου από το οποίο διέρχονται μέχρι τη Σπάρτη. Από εκεί ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Σπάρτης-Σκάλας-Μονεμβασιάς θα φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.