Δυόμισι χρόνια μετά από την παρουσίαση του πρωτοτύπου, η Koenigsegg αποκαλύπτει την τελική μορφή του Jesko, το οποίο περνά το αμέσως επόμενο διάστημα σε παραγωγή.

Βαμμένο σε ένα εντυπωσιακό Tang Orange Pearl χρωματισμό, με τόνους από ασήμι και ανθρακονήματα, το πρώτο από τα μόλις 125 Jesko που θα κυκλοφορήσουν δείχνει να αποτίνει φόρο τιμής στην αρχική παλέτα του Koenigsegg CCR. Δεν είναι όμως το παρελθόν της εταιρίας αυτό που το κάνει ξεχωριστό αλλά το μέλλον, το οποίο σκοπεύει να γράψει το ίδιο.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε αυτό το Jesko προπαραγωγής, σε συνδυασμό με την έναρξη της παραγωγής των 125 αυτοκινήτων Jesko και Jesko Absolut. Στα πλαίσια της σταδιακής επέκτασής μας, η προ-συναρμολόγηση του Jesko ξεκινά σε μια εκτεταμένη εγκατάσταση 10.000 τετραγωνικών μέτρων», δηλώνει εμφατικά ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρίας, Christian von Koenigsegg.

Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα megacar -όπως το χαρακτηρίζει η εταιρία- εφοδιασμένο με πεντάλιτρο twin turbo V8, που αποδίδει 1.280 ίππους όταν καίει συμβατική βενζίνη και 1.600 ίππους όταν γεμίζει κανείς το ντεπόζιτο με Ε85 αιθανόλη. Οι εξελικτές του αναφέρουν πως προσφέρει απόλυτη απόκριση και αίσθηση στον οδηγό. Όσο για τις ικανότητες, εστιάζουν στο πακέτο των ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων, σε ένα ενεργό triplex αμορτισέρ που έχουν προσθέσει στη μπροστινή ανάρτηση, στο σύστημα ευστάθειας της εταιρίας και στη συνεργασία τους με τη Michelin για την εξέλιξη ειδικών για την περίσταση ελαστικών.

Σαν κορωνίδα στα τεχνολογικά του χαρακτηριστικά, το Jesko έρχεται εφοδιασμένο με το κιβώτιο LST. Πρόκειται για έναν επαναστατικό μηχανισμό, που μπορεί να αλλάζει ταχύτητες γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο κιβώτιο παραγωγής. Ενδεικτικά, διαθέτει εννέα σχέσεις (+1 για την όπισθεν) και επτά υγρούς, πολύδισκους συμπλέκτες. Όλα αυτά μέσα σε ένα υπερελαφρύ και κόμπακτ σε διαστάσεις κέλυφος. Χάρη στο ταυτόχρονο άνοιγμα και κλείσιμο των συμπλεκτών, εξασφαλίζονται απίστευτα γρήγορες αλλαγές, είτε ανεβάζοντας είτε κατεβάζοντας, διατηρώντας απρόσκοπτη επιτάχυνση ή επιβράδυνση.

Όσο για το εσωτερικό του αυτοκινήτου, υιοθετεί μια πλήρη σουίτα τεχνολογικών ανέσεων συμπεριλαμβανομένης μίας οθόνης SmartCluster πίσω από το τιμόνι, εμπνευσμένης από τους αγώνες. Αναβαθμισμένη είναι φυσικά και η εμπειρία που δίνει η μεγάλη οθόνη του SmartCenter, του συστήματος ψυχαγωγίας της εταιρίας.

Τα πρώτα Jesko αναμένεται να παραδοθούν στους τυχερούς ιδιοκτήτες τους εντός της άνοιξης του 2022.

Πηγή: drive.gr