Το πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες και το ενδεχόμενο κατάργησης της Συνθήκης Σένγκεν, έχει αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμούς πλέον των ανθρωπιστικών.

Η διαδικασία παραγωγής στα εργοστάσια αυτοκινήτων –και όχι μόνο- είναι μια διαδικασία προγραμματισμένη με ακρίβεια μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Ως εκ τούτου η χρονοτριβή που θα δημιουργήσει το κλείσιμο των συνόρων θα αποτελέσει σίγουρα πρόβλημα για την ομαλή τροφοδοσία των εργοστασίων με τα απαραίτητα εξαρτήματα και ανταλλακτικά.

Τα ανώτατα κλιμάκια της Opel, δηλώνουν πως «αυτό είναι ένα τρομακτικό ενδεχόμενο. Η ομαλή πορεία της παραγωγής της εταιρείας εξαρτάται από εργοστάσια στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Ο συντονισμός τους είναι μια πολύ λεπτή διαδικασία στην οποία το παραμικρό πρόβλημα θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγή».

Αντίστοιχες είναι και οι δηλώσεις από το στρατόπεδο της Ford, σύμφωνα με την οποία είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις ένα αποδοτικό και συνολικά συμφέρον σύστημα παραγωγής. Και όταν το καταφέρεις, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για το διαφυλάξεις.

Ακόμα πιο λεπτομερής στην περιγραφή του είναι ο CEO της Daimler, Dieter Zetsche: «Η παραγωγική μας διαδικασία τρέχει ήδη στο όριό της και κάθε ανωμαλία ισοδυναμεί με πρόβλημα. Τα εργοστάσιά μας μπορούν να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις το πολύ μέχρι δύο ώρες και προφανώς ένα ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες».

Πηγή: newsit.gr