Οι Bridgestone, ARLANXEO και Solvay παρουσιάζουν την τεχνολογία TECHSYN που δίνει στα ελαστικά απαράμιλλη ισχύ και φιλικές προς το περιβάλλον επιδόσεις.

Η Bridgestone, ένας παγκόσμιος ηγέτης στη βιώσιμη κινητικότητα και τις προηγμένες λύσεις, η ARLANXEO, ένας παγκόσμιος, κορυφαίος παραγωγός συνθετικής γόμας και η Solvay, μία από τις παγκοσμίως, κορυφαίες εταιρείες επιστημών και παγκόσμιος ηγέτης στο Υψηλά Βιοδιασπώμενο Πυρίτιο (HDS), τόσο στον τομέα της καινοτομίας όσο και της κατασκευής, ανακοίνωσαν σήμερα την παρουσίαση της TECHSYN, μια νέας, από κοινού εξελιγμένης, πλατφόρμας τεχνολογίας ελαστικών, που επιτρέπει στα ελαστικά να προσφέρουν απαράμιλλη ισχύ αλλά και επιδόσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Μία νέα εποχή στη βιώσιμη κινητικότητα

Η TECHSYN συνδυάζει τη χημικά βελτιστοποιημένη συνθετική γόμα με εξειδικευμένο πυρίτιο, που αλληλεπιδρά σε μοριακό επίπεδο, για να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις, χωρίς συμβιβασμούς.

Κάθε υλικό που εμπεριέχεται στην TECHSYN αναπτύχθηκε παράλληλα από τις τρεις εταιρείες για να δημιουργήσει μια πλατφόρμα τεχνολογίας ελαστικών με απαράμιλλη απόδοση. Η TECHSYN επιτρέπει στα ελαστικά να επιτυγχάνουν καλύτερη απόδοση κατά της φθοράς έως 30% και αντίσταση κύλισης μειωμένη έως 6% και, σε σύγκριση με άλλα συμβατικά θερινά ελαστικά της Bridgestone ΕΜΙΑ4, χωρίς συμβιβασμούς στους υπόλοιπους τομείς απόδοσης. Με στόχο την εξασφάλιση λιγότερης απώλειας υλικού λόγω φθοράς των ελαστικών, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της  απόδοσης κατά της φθοράς των ελαστικών καθ ‘όλη τη διάρκεια ανάπτυξης της TECHSYN.

Ως αποτέλεσμα αυτών των βελτιώσεων, η TECHSYN αυξάνει τη βιώσιμη απόδοση των ελαστικών, μειώνοντας την συνολική κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 , βελτιώνοντας τη χιλιομετρική απόδοση του πέλματος. 2  Η τεχνολογία TECHSYN, επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών έως 30%, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να χρειάζονται αλλαγή λιγότερο συχνά και μακροπρόθεσμα.

Καθώς η Bridgestone μεταμορφώνεται σε εταιρεία βιώσιμων λύσεων έως το 2050 – καθοδηγούμενη από το Επιχειρηματικό Πλαίσιο Βιώσιμης Ανάπτυξης και από μία σειρά μεσοπρόθεσμων στόχων με επίκεντρο τη βιωσιμότητα – η έναρξη της TECHSYN, μιας λύσης που δημιουργήθηκε με γνώμονα το περιβάλλον, σηματοδοτεί μια σημαντική καινοτομία σε αυτό το ταξίδι.

Η συνδυασμένη τεχνογνωσία τριών ηγετών στον κλάδο τους

Επιδεικνύοντας αυτό που μπορεί να επιτευχθεί μέσω στενής συνεργασίας και ανοιχτής προσέγγισης, η TECHSYN είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ τριών ηγετών στον κλάδο τους, των Bridgestone, ARLANXEO και Solvay. Από ιδέα μετασχηματίστηκε σε πραγματικότητα μόλις μέσα σε 24 μήνες, η TECHSYN έγινε εφικτή χάρη στη μοναδική συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των τριών εταιρειών και μια βαθιά συνδυασμένη γνώση των μοριακών μηχανισμών.

Η TECHSYN έχει τη μοναδική ικανότητα εξισορρόπησης της απόδοσης ενός ελαστικού σε σχέση με την αντίσταση κύλισης, τη φθορά και την πρόσφυση σε βρεγμένο και έχει περιθώρια ευρύτερης προσαρμογής προκειμένου να καλύψει διάφορες ανάγκες. Για παράδειγμα, το πλεονέκτημα κατά της φθοράς της TECHSYN μπορεί να μετατραπεί αντ ‘αυτού σε ενίσχυση της πρόσφυσης στο βρεγμένο. Η ευελιξία που παρέχει η TECHSYN είναι εφικτή χάρη στις μοναδικές προηγμένες εξελίξεις του πυρίτιου από την Solvay, την τεχνογνωσία της ARLANXEO στην ανάπτυξη, κατασκευή και παράδοση νέων πολυμερών ελαστικών και την καινοτόμο τεχνολογία σύνθεσης γόμας της Bridgestone.

Η TECHSYN έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει τα οφέλη της σε διάφορες κατηγορίες ελαστικών και οχήματα και, χάρη στη μοναδική ευελιξία που διαθέτει, μπορεί να το κάνει σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες κορυφαίες τεχνολογίες ελαστικών της Bridgestone. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με την τεχνολογία ελαστικών χαμηλού βάρους ENLITEN της Bridgestone, είναι πιθανό το βάρος του ελαστικού να μειωθεί περαιτέρω, διατηρώντας την απόδοσή του.

Η Bridgestone ετοιμάζει την εφαρμογή της τεχνολογίας TECHSYN για μαζική παραγωγή, έχοντας κατά νου διάφορες κατηγορίες ελαστικών και οχημάτων. Οι Bridgestone, ARLANXEO και Solvay έχουν αναπτύξει έναν οδικό χάρτη πορείας τεχνολογιών, όπου η στενή συνεργασία θα είναι απαραίτητη για να ακολουθήσουν το πρότυπο που προσδιορίζεται από την TECHSYN και να δημιουργήσουν ακόμη αποτελεσματικότερες συνέργειες.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Laurent Dartoux, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Bridgestone EMIA δήλωσε: «Στην Bridgestone, έχουμε ως θεμελιώδες πιστεύω μας ότι η πρωτοποριακή καινοτομία και το μέλλον της κινητικότητας δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς συνεργασία. Η συνεργασία, στην οποία βασίζεται η TECHSYN, έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει μια από τις πλέον ξεχωριστές, που έχουμε συμμετάσχει ποτέ. Ως παγκόσμιος ηγέτης σε προηγμένες λύσεις και βιώσιμη κινητικότητα, εξελισσόμαστε με γνώμονα την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον πυρήνα όλων όσων κάνουμε στην Bridgestone. Μέσω της ανάπτυξης περιβαλλοντικών λύσεων όπως η TECHSYN, σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο στην επίτευξη της συγκεκριμένης φιλοδοξίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ARLANXEO, Donald Chen, επίσης σχολίασε: «Εμείς στην ARLANXEO δεσμευόμαστε να παρέχουμε τις καλύτερες λύσεις σε ελαστομερή υλικά με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών μας. Φέρνοντας σε συνεργασία την συνδυασμένη τεχνογνωσία, δεξιότητα και δημιουργικότητα τριών εταιριών παγκόσμιας κλάσης, που πρωταγωνιστούν σε διάφορα μέρη της αλυσίδας εφοδιασμού ελαστικών, καταφέραμε να αναπτύξουμε μια νέα πλατφόρμα τεχνολογίας που προσφέρει νέους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων που αφορούν συγκεκριμένα στη βιομηχανία ελαστικών. Η TECHSYN επιτρέπει βελτιωμένη εξοικονόμηση καυσίμου και ιδιότητες κατά της φθοράς ελαστικών ταυτόχρονα, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση. Σαν αποτέλεσμα, τα ελαστικά που κατασκευάζονται με την τεχνολογία TECHSYN συμβάλλον στη μείωση των εκπομπών CO2.  Αυτή η νέα πλατφόρμα τεχνολογίας συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση όλων των περιβαλλοντικών πτυχών, που βρίσκονται στο επίκεντρο του κοινού οράματος για βιώσιμες λύσεις προϊόντων που πραγματοποιήθηκαν από τις τρεις εταιρείες».

Ο Δρ. Ilham Kadri, Διευθύνων Σύμβουλος της Solvay, πρόσθεσε: «Η TECHSYN αποδεικνύει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν βασικοί παράγοντες της αλυσίδας ενώνουν τις δυνάμεις τους. Για να προστατεύσουμε τον έναν και μοναδικό πλανήτη μας, πρέπει να εφεύρουμε εκ νέου, να συνεργαστούμε και να κατασκευάσουμε λύσεις από κοινού για να σχεδιάσουμε μία «καθαρότερη» κινητικότητα για το αύριο. Είμαι περήφανος για όλες τις ομάδες που συνέβαλαν σε αυτό το έργο, ειδικότερα για την ταχύτητα με την οποία υλοποίησαν αυτή την ιδέα».

Πηγή: drive.gr