Η Έδεσσα η πανέμορφη αυτή πόλη της Μακεδονίας, με τους υπέροχους καταρράκτες, τις ιδιαίτερες γειτονιές και τους τόσο ζεστούς ανθρώπους σας προκαλεί, για να ζήσετε το δικό σας μαγικό παραμύθι. 

Στα αρχαία χρόνια η Έδεσσα ήταν οχυρωμένη σε δύο επίπεδα. Στην κάτω πόλη (Λόγγος) και την ακρόπολη. Το Βαρόσι (που σημαίνει οχυρό), είναι η πρώτη χριστιανική συνοικία που δημιουργήθηκε ως εξέλιξη του βυζαντινού οικισμού που αναπτύχθηκε στον χώρο της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης.

Πρόκειται για μια από τις τρεις χριστιανικές συνοικίες, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην Έδεσσα. Εδώ βρίσκονται χτισμένα πάνω στον βράχο τα ωραιότερα παλιά σπίτια της Έδεσσας με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θα συναντήσετε σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Είναι ο τόπος που έχει διατηρήσει ανέπαφη την παλιά Μακεδονική αρχιτεκτονική. 

Μάλιστα μέχρι και σήμερα το βορειοανατολικό τμήμα της, έχει κρατήσει την παλιά του μορφή κάτι που δεν συμβαίνει με το νοτιοανατολικό, το οποίο το 1944 το έκαψαν οι Γερμανοί, επειδή λόγω της θέσης της χρησίμευε ως κέντρο των αντιστασιακών.

Με προεδρικό διάταγμα στις 22 Απριλίου 1992 ο τόπος χαρακτηρίστηκε “ως ιστορικός διατηρητέος τόπος”. Μάλιστα το διάταγμα αυτό προέβλεπε την ανάπλαση της περιοχής υπό την επίβλεψη της εφορίας νεωτέρων μνημείων και του υπουργείου Πολιτισμού. 

Το Βαρόσι αποτελεί το μοναδικό πυρήνα που έχει διασωθεί από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας μεταφέροντας μνήμες της πόλης. 

Η περιοχή, έχει αρχίσει να αναζωογονείται χωρίς να χάνει το χρώμα της, και πολλά από τα παλιά κτίρια ξαναλειτουργούν ως κατοικίες, ή ναοί ή αποκτούν νέες χρήσεις. Την ιδιαίτερη αυτή ατμόσφαιρα της συνοικίας ενισχύουν οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Αγίων Πέτρου και Παύλου που είναι χτισμένες τον 14ο αιώνα.

Από τα πιο σημαντικά εναπομείναντα αρχοντικά που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είναι η οικία Γιούσμη, το αρχοντικό Βαλάσα του 1841, η οικία Σκίπη- Φράγκου του 19ου αιώνα και η οικία Τσάμη, μακέτα της οποίας φιλοξενείται στο Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Μπορεί οι περισσότεροι να γνωρίζουν την Έδεσσα λόγω των διάσημων καταρρακτών της, οι οποίοι εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με την επιβλητική εικόνα τους, όμως λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το “διαμαντάκι” της Έδεσσας, το Βαρόσι! 

Επισκεφτείτε το και θα σας μαγέψει! 

To Βαρόσι απέχει 542 χλμ. από την Αθήνα και 90,4 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Νέας Οδού μέχρι τη Λαμία, στο σημείο αυτό θα εισέλθετε στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου με κατεύθυνση προς Κοζάνη/Βέροια όπου και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε την Εγνατία Οδό μέχρι την έξοδο προς Αλεξάνδρεια και χρησιμοποιώντας το επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο θα φτάσετε στον προορισμό σας!

Από τη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιήσετε την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση προς Κοζάνη – Ιωάννινα μέχρι την έξοδο προς Αλεξάνδρεια και χρησιμοποιώντας το επαρχιακό και τοπικό οδικό δίκτυο θα φτάσετε στον προορισμό σας!