Παρότι η BMW διαφήμιζε τα αυτοκίνητά της ως «απόλυτα μηχανήματα οδήγησης», εντούτοις προχωρεί με μεγάλη ταχύτητα στην εξέλιξη τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

Τώρα, η βαυαρική μάρκα παραδέχεται ότι «η οδηγική απόλαυση θα καθορίζεται επίσης και από το πόσο η αυτοματοποιημένη οδήγηση θα μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των πελατών μας». Γι’ αυτό και δίνει στη δημοσιότητα ένα video όπου εξηγεί τα πέντε επίπεδα αυτόνομης οδήγησης.

Στο video, η BMW λέει ότι ήδη προσφέρει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι για περιορισμένα χρονικά διαστήματα, σε ορισμένες συνθήκες όπου το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγείται μόνο του. Η εταιρεία αναμένεται να εισαγάγει ένα σύστημα Επιπέδου 3τα επόμενα χρόνια, που θα επιτρέπει στον οδηγό να επικεντρωθεί σε άλλες δραστηριότητες μέχρι το αυτοκίνητο να χρειαστεί την παρέμβασή του.

Αργότερα, θα περιμένουμε να έρθει ένα σύστημα Επιπέδου 4, που θα είναι τόσο προηγμένο ώστε ο οδηγός να μπορεί ακόμα και να κοιμάται κατά τη διαδρομή. Όμως, και πάλι θα πρέπει να είναι έτοιμος να οδηγήσει σε κάποια κομμάτια της διαδρομής, π.χ. σε ασυνήθιστα περιβάλλοντα ή σε κακές καιρικές συνθήκες.

Τελικά, το Επίπεδο 5 είναι αυτό όπου το αυτοκίνητο θα γίνει ρομπότ και θα μπορεί να οδηγείται μόνο του πάντα, σε όλες τις συνθήκες. Τότε ο οδηγός θα μεταβληθεί σε απλό επιβάτη και θα μπορεί να χαλαρώσει και να ασχοληθεί ελεύθερα με ό,τι θέλει.

Η BMW θα αρχίσει τις δοκιμές πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων σε επιλεγμένες πόλεις το 2020, αλλά στο video λέει ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να περιμένουν την ευρεία εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής πριν το 2030.