Η Audi λανσάρει στην Αμερική τεχνολογία που θα επιτρέπει στα αυτοκίνητά της να “μιλούν” με τα κόκκινα φανάρια κυκλοφορίας, συμβάλλοντας σε μια οδηγική εμπειρία με λιγότερο άγχος. Αυτή θα είναι η πρώτη εμπορική χρήση σε πολιτικό αυτοκίνητο της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Επιλεγμένα Audi Q7 και Α4, κατασκευασμένα μετά την 1η Ιουνίου του 2016, θα εξοπλιστούν με αυτή την τεχνολογία επικοινωνίας του οχήματος με το περιβάλλον, γνωστή ως V-to-I”. Επιτρέπει στα φανάρια και στον υπόλοιπο εξοπλισμό του οδικού δικτύου για την διαχείριση της κυκλοφορίας να ανταλλάσσει ασύρματα χρήσιμες πληροφορίες με το όχημα. Η τεχνολογία αυτή θα συμβάλλει στην αποφυγή συγκρούσεων αλλά και στην καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας ώστε να αποφεύγεται η συμφόρηση.

“Δεν πρόκειται τόσο για ένα σύστημα ασφάλειας αλλά για εξοπλισμό που έχει να κάνει με την άνεση”δηλώνει ο Pom Malhotra, γενικός διευθυντής της Audi στο κομμάτι της τεχνολογίας συνδεσιμότητας. Μία από τις λειτουργίες του συστήματος είναι ότι εκτελεί μια αντίστροφή μέτρηση πριν ανάψει το πράσινο, ειδοποιώντας έτσι τον οδηγό για το πότε πρέπει να αφήσει το φρένο, να βάλει ταχύτητα και να είναι έτοιμος να εκκινήσει. Χωρίς άγχος και κορναρίσματα. Η αντίστροφη μέτρηση θα γίνεται και όταν το αυτοκίνητο θα πλησιάζει ένα φανάρι, ώστε ο οδηγός να ξέρει αν προλαβαίνει να το περάσει ή αν θα πρέπει να αρχίσει να φρενάρει.

Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο περιμένει σταματημένο στο κόκκινο φανάρι, η οθόνη της αντίστροφης μέτρησης θα εξαφανίζεται λίγο πριν ανάψει το πράσινο. Ώστε ο οδηγός να στρέφει την προσοχή του στο δρόμο και να είναι εντελώς δική του η απόφαση αν θα ξεκινήσει ή όχι. Γιατί υπάρχουν πάντα αυτοί που βουτάνε στις διασταυρώσεις να περάσουν με το… πολύ βαθύ πορτοκαλί, δηλαδή κόκκινο. Γι᾽αυτό λέμε συχνά ότι ακόμη και όταν ανάβει πράσινο είναι καλό να αφήνουμε μερικά δευτερόλεπτα να κυλήσουν πριν ξεκινήσουμε.

Ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία δοκιμάζει πυρετωδώς διάφορες εφαρμογές της τεχνολογίας “V-to-I” αλλά και “V-to-V” (επικοινωνία μεταξύ οχημάτων) είναι σημαντική για την επιτυχή εφαρμογή τέτοιων λύσεων η ανάλογη τεχνολογική πρόοδος και από την πλευρά των φορέων που φροντίζουν τις εγκαταστάσεις, την σήμανση και τον έλεγχο της κυκλοφορίας.

Πηγή: Automotive News