Ο οργανισμός ασφάλειας Global NCAP δεσμεύεται να εξαλείψει τα επικίνδυνα αυτοκίνητα που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές.
Υπολογίζεται ότι το 20% των αυτοκινήτων που πωλούνται κάθε χρόνο στον κόσμο δεν πληρούν τις συνιστώμενες από τον ΟΗΕ προδιαγραφές παθητικής ασφάλειας.
Έτσι λέει ο γενικός γραμματέας του παγκόσμιου οργανισμού Global NCAP, David Ward, που δεσμεύτηκε ότι ο οργανισμός του θα εξαλείψει τα αυτοκίνητα που παίρνουν μηδέν αστέρια στις δοκιμές ασφάλειας, μέχρι το 2020.
«Τα επιχειρήματα των κατασκευαστών, σχετικά με το γιατί δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές, είναι παράλογα. Οι νομοθέτες και οι καταναλωτές δεν θα τους υποστηρίζουν για πολύ ακόμα».
Ο κανονισμός 924 του ΟΗΕ θέτει τις ελάχιστες προδιαγραφές για μια σύγκρουση με 54 km/h, για τις οποίες ο Ward συνοψίζει ότι απαιτούνται «μια βασική δομή προστασίας κι ένας αερόσακος». Τα τελευταία χρόνια, ο NCAP έχει επικρίνει αυστηρά κάποια αυτοκίνητα –που κατασκευάζουν μεταξύ άλλων η Datsun, η Ford, η Hyundai, η Tata και η VW– για το ότι δεν παρέχουν επαρκή προστασία.
«Το επιχείρημα που προβάλλουν κάποιοι κατασκευαστές είναι ότι πρέπει να κατασκευάζουν φθηνά αυτοκίνητα για να προσελκύσουν πελάτες ώστε αυτοί να αφήσουν τις μοτοσικλέτες, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό», είπε ο Ward. «Οι αγοραστές αυτοκινήτων δικαιούνται ένα βασικό επίπεδο ασφάλειας και το κόστος παροχής του είναι ελάχιστο – είτε σχεδιάζοντας καλύτερα τις παγκόσμιες πλατφόρμες είτε επενδύοντας μόλις 50 δολάρια για έναν αερόσακο. Τα επιχειρήματα εναντίον αυτών των λύσεων είναι παράλογα».
Ο Ward υπέδειξε την αυστηροποίηση των κανονισμών σε αναδυόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Ινδία ως βασικό παράγοντα για να εκπληρωθεί η δέσμευση του οργανισμού να σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων «μηδέν αστέρων» έως το 2020. Επίσης προειδοποίησε ότι οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στους κατασκευαστές που δεν κάνουν ενέργειες για να
ευθυγραμμιστούν με τις προδιαγραφές πριν αυτές καταστούν υποχρεωτικές.
«Οι καταναλωτές κατανοούν όλο και περισσότερο τι απαιτείται και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που δεν παρέχουν το απολύτως ελάχιστο θα βρεθούν σε εμπορικό μειονέκτημα», εκτιμά ο Ward.
Τα σχόλια του Ward έρχονται μετά τον θόρυβο που δημιούργησε η πρόεδρος και CEO της General Motors, Mary Barra, υπερασπιζόμενη την απόφαση της εταιρείας της να μην εφοδιάσει με αερόσακους κάποια μοντέλα της που διαθέτει στη Λατινική Αμερική.
«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου είμαστε πολύ πάνω από τις προδιαγραφές», είχε πει η Barra, «όμως πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι προσιτά, αλλιώς θα αποκλείσουμε ανθρώπους από τη δυνατότητα να έχουν μέσο μεταφοράς».
Ποιος όμως θέλει τα πολύ φθηνά αυτοκίνητα;
Κάποτε, ο αγώνας για το ποιος θα κατασκεύαζε το φθηνότερο
αυτοκίνητο στον κόσμο ήταν πρωτοσέλιδο, και ο Δυτικός κόσμος ήταν ενθουσιασμένος με το τι ήταν δυνατόν να γίνει με λίγες χιλιάδες δολάρια.
Καθώς ο παγκόσμιος πλούτος αυξάνεται, ο αριθμός των αγοραστών αυτοκινήτων αναμένεται επίσης να αυξηθεί, όμως είναι ξεκάθαρο ότι λιγότεροι άνθρωποι προσβλέπουν σε μοντέλα που δεν θα πληρούν τις βασικές προδιαγραφές ασφάλειας.
Φαίνεται πως οι άνθρωποι του μάρκετινγκ παρέβλεψαν ένα βασικό παράγοντα: Ότι ακόμα και οι αγοραστές φθηνών αυτοκινήτων έχουν όνειρα και φιλοδοξίες και δεν θέλουν να τους βλέπουν να οδηγούν αυτοκίνητα που έχουν γίνει γνωστά ως τα φθηνότερα στον κόσμο.
Πηγή: www.drive.gr