Η επικίνδυνη συνήθεια της συγγραφής μηνυμάτων εν κινήσει μπορεί να αποβεί μοιραία. Ιδού μερικές τελευταίες λέξεις οδηγών που θυσιάστηκαν για ένα SMS.

Το να παίρνεις το βλέμμα σου από το δρόμο είναι ήδη αρκετά επικίνδυνο, όμως το να το κάνεις για να γράψεις ένα μήνυμα στο κινητό σου είναι πολύ χειρότερο. Και πιθανώς θανατηφόρο.

Γι’ αυτό, ο αμερικανικός οργανισμός Auto Insurance Center αποφάσισε να διεξάγει μια έρευνα, ρωτώντας 2.060 οδηγούς, για να μάθει περισσότερα για τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα που σχετίζονται με τη συγγραφή γραπτών μηνυμάτων. Μια συνήθεια που όπως αποδεικνύεται αυξάνει από οκτώ έως 23 φορές τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. Όπως είναι μάλλον αναμενόμενο, πιο επιρρεπείς στη συγγραφή μηνυμάτων στο τιμόνι είναι οι νέοι οδηγοί, κάτω των 20 ετών. Δύο στους πέντε παραδέχονται ότι είχαν στείλει SMS ή e-mail οδηγώντας, μέσα στις τελευταίες 30 μέρες πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας.

Η συνηθέστερη αιτία που αναγκάζει κάποιον να γράψει μήνυμα είναι το ότι νιώθει πιεσμένος να απαντήσει γρήγορα στον/στην σύντροφό του, σε κάποιο μέλος της οικογένειας ή σε κάποιον φίλο, με ποσοστό 25,89%. Ακολουθεί η ανάγκη να σχεδιάσει το πρόγραμμά του (18,91%), η γενικότερη αντίληψη ότι πρέπει να απαντάμε αμέσως στα μηνύματα (17,07%) και η αναζήτηση οδηγιών για τον προορισμό του (15,36%). Η φράση που γράφει συχνότερα κάποιος όταν οδηγεί είναι… «έχω αργήσει». Ακολουθούν οι «θα αργήσω λίγα λεπτά», «στείλε μου τη διεύθυνση» και «γυρίζω σπίτι». Κι αυτό γίνεται παρότι οι οδηγοί, βάσει της ίδιας έρευνας, παραδέχονται σε ποσοστό… 74% ότι τα παραπάνω μηνύματα είναι μόνο «κάπως σημαντικά» ή «όχι ιδιαίτερα σημαντικά».

Ωστόσο, οι πιο θλιβερές περιπτώσεις είναι αυτές που δεν έχουν καλή εξέλιξη. Όταν, παρότι το SMS φτάνει αμέσως στον προορισμό του, ο ίδιος ο οδηγός δεν το καταφέρνει ποτέ… Καταγράφοντας τα τελευταία SMS που εστάλησαν από τα κινητά 21 οδηγών οι οποίοι λίγο αργότερα έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα, η Auto Insurance Center κατέληξε στις τρεις φράσεις που συνάντησε περισσότερες φορές: «Οδηγώ μεθυσμένος», «θα πεθάνω» και «σ’ αγαπώ». Μερικά τελευταία μηνύματα που στάλθηκαν από το κινητό των θανόντων είναι «Εντελώς μεθυσμένος, πάω με 120 ντριφτάροντας στις στροφές, YOLO», «Οδηγώ μεθυσμένος γιούπι… Θα πεθάνω για χάρη σου… Τα λέμε» κ.λπ. Ένα στα τρία δυστυχήματα στις ΗΠΑ σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ, και βέβαια η χρήση κινητού από έναν ήδη πιωμένο οδηγό, μπορεί μόνο να αυξήσει την επικινδυνότητα μιας ήδη λανθασμένης επιλογής.

 

Πηγή: autoinsurance center