Το πρώτο πράγμα που έρχονται στο μυαλό μας ακούγοντας για τη Λευκάδα, είναι σίγουρα εικόνες με κρυστάλλινα διάφανα νερά και παραλίες καλυμμένες με την εξωτική ομορφιά και τις κάτασπρες αμμουδιές.
Αναμφίβολα, οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας τη Λευκάδα σαν ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Ιονίου και σπανίως θυμόμαστε ότι η μετάβασή μας εκεί μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας.
Είναι το μοναδικό νησί που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος οδικώς, χωρίς να χρησιμοποιήσει κάποιο φέρρυ. Μια πλωτή γέφυρα συνεχούς ροής ενώνει τη Λευκάδα με την Ακαρνανία. Η πλωτή γέφυρα της Λευκάδας κάνει πλήρη περιστροφή κάθε μια ώρα από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 22:00 μ.μ.
Η Λευκάδα είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Ιονίου πελάγους και οφείλει την ονομασία της στο νοτιότερο ακρωτήρι της, το Λευκάτα. Πρόκειται για ένα νησί που δεν ήταν νησί, χάρη στη διώρυγα που άνοιξαν οι Κορίνθιοι τον 7ο αιώνα π.Χ.
Το κάστρο της Αγίας Μαύρας, είναι το πρώτο αξιοθέατο που βλέπει ο επισκέπτης κατά την άφιξή του και βρίσκεται στην είσοδο του νησιού. Το εντυπωσιακό αυτό µεσαιωνικό κτίσµα σε σχήµα ακανόνιστου επταγώνου, αποτελεί πρότυπο οχυρωµατικής τέχνης εκείνης της εποχής.
Αξίζει να επισκεφθείτε τον παραλιακό δρόμο Άγγελου Σικελιανού, από την ξύλινη γέφυρα που οδηγεί στην πόλη της Λευκάδας μέχρι την μαρίνα, ένα από τα στολίδια του νησιού και από τις πιο σύγχρονες της Μεσογείου.

Στην οδό Παύλου Μελά, την κεντρική περατζάδα της πόλης, χτυπάει η καρδιά του νησιού. Εκεί θα συναντήσετε ένα πολύβουο και ζωηρό πλήθος από ντόπιους και επισκέπτες που χρωματίζουν με τους ήχους τους την καρδιά της Λευκάδας. Περατζάδα μέχρι τα κοσμοπολίτικα καφέ και εστιατόρια, τα εµπορικά καταστήµατα, τα τουριστικά πολύχρωµα µαγαζάκια, τα σπίτια µε την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της πόλης.

Από τις ομορφότερες οδικές διαδρομές κατά την παραμονή στο νησί, αποτελούν οι διαδρομές στη νοτιοδυτική Λευκάδα και κεντρική ενδοχώρα. Θα διασχίσετε τη δυτική πλευρά του νησιού, με τους άγριους, απότομους βράχους και την υπέροχη θάλασσα. Σ’ αυτή την πλευρά βρίσκονται κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Μεσογείου και το συγκλονιστικό ακρωτήριο του Λευκάτα ή Κάβος της Κυράς. Στις διαδρομές αυτές θα συναντήσετε και τις πιο διάσημες παραλίες της Λευκάδας όπως το Κάθισμα, τους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι.

Το καλοκαίρι, φροντίστε να επισκεφτείτε τις συγκεκριμένες παραλίες είτε πρωί είτε απόγευμα και κατά τη δύση του ηλίου, εξαιτίας της αυξημένης κίνησης τις μεσημεριανές ώρες.. Στη διάρκεια της μέρας μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία των Εγκρεμνών που είναι κοντά στο Πόρτο Κατσίκι ή την παραλία Μύλος στον Άγιο Νικήτα ή του Καλαμιτσίου ή τα Πευκούλια. Επίσης, ανάλογης ομορφιάς είναι οι παραλίες γύρω από την πόλη και το Κάστρο, η Γύρα και ο Aη Γιάννης που προτιμούν να επισκέπτονται και οι ντόπιοι.

Η Λευκάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό και για τους λάτρεις των πάσης φύσεως σπορ, καθώς διαθέτει ιδανικές παραλίες για wind και kite surfing, μέρη για αλεξίπτωτο πλαγιάς αλλά και πεζοπορίες σε δροσερούς καταρράκτες.

Ψαρομεζέδες, τραγανά γαριδοπιτάκια, γλυκιά λαδόπιτα και λευκαδίτικα λαδοκούλουρα που θα βρείτε στους φούρνους, σοφιγάδο µε µοσχάρι και κυδώνια, οι επιλογές για φαγητό στη Λευκάδα είναι αμέτρητες, από παραδοσιακές ταβέρνες, γραφικά ουζερί και ψησταριές για λαχταριστούς μεζέδες μέχρι έθνικ κουζίνα, συμπληρώνουν θριαμβευτικά την εικόνα του ταξιδιού στη Λευκάδα.

Από την Αθήνα η συνολική απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 387 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να φτάσετε στη Λευκάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός (Αθηνών – Κορίνθου-Πατρών) μέχρι το Ρίο. Από το Ρίο θα περάσετε στο Αντίρριο χρησιμοποιώντας τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε την Ιόνια Οδό μέχρι την έξοδο προς Αμφιλοχία. Από εκεί χρησιμοποιώντας τις επαρχιακές οδούς Αγρινίου – Άρτας και Αμφιλοχίας – Λευκάδας θα φτάσετε στον προορισμό σας.