Ένα πραγματικό παράθυρο στη φύση, ένα ορεινό ειδυλλιακό χωριό που μας προκαλεί να απολαύσουμε το μεγαλείο της  και να συνδεθούμε μαζί της! Αυτή είναι η Παυλιανή! 

Η Παύλιανη βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος! Είναι χτισμένη στο νότιο τμήμα του Νομού Φθιώτιδας, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, ακριβώς στα σύνορα με το Νομό Φωκίδας.

Μια εκδοχή για την ονομασία του χωριού υποστηρίζει ότι η Παύλιανη πήρε το όνομά της από τους κατοίκους της που εγκαταστάθηκαν εκεί, επειδή ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή, όμως, είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία.

Η Παύλιανη βρίσκεται στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και εκτός από τον μοναδικό οικισμό στον οποίο πρωταγωνιστεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την χαρακτηριστική πέτρα και ξύλο διαθέτει και ένα υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, διαμορφωμένο από τους κατοίκους του χωριού.

Ακολουθώντας κανείς τη διαδρομή με τα αιωνόβια δέντρα θα οδηγηθεί στον φαντασμαγορικό Εθνικό Δρυμό. Ενώ ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο θα φτάσει μπροστά στα μικρότερα γραφικά χωριουδάκια της ορεινής Φωκίδας, με τελικό σταθμό το επόμενο χωριό, τον Αθανάσιο Διάκο.

Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η “μεγάλη κυρία” Φθιώτιδας και ίσως όχι άδικα! Μια επίσκεψη στην Παύλιανη θα σας χαλαρώσει και θα σας κάνει να ξεφύγετε για λίγο από τη φασαρία της πόλης!

Η απόσταση από την Αθήνα είναι μόλις 2,5 ώρες… Τι περιμένετε;

Η Παύλιανη είναι μια εμπειρία ζωής, ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε και να δείτε με τα μάτια σας για να νιώσετε τη μαγεία της!

Η Παύλιανη απέχει 210 χλμ. από την Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), και τον Αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» μέχρι την έξοδο προς ΑΜΦΙΣΣΑ/ΜΠΡΑΛΟΣ/. Από εκεί θα χρησιμοποιήσετε την Επαρχιακή Οδό Λιβαδειάς Λαμίας και στη συνέχεια την Επαρχιακή Οδό Οίτης μέχρι τη μαγευτική Παύλιανη!