Καλοκαίρι και με το θερμόμετρο να κτυπά 40+ βαθμούς κελσίου, η οδήγηση με την μοτοσυκλέτα γίνεται δύσκολη. Όλοι όσοι οδηγούν μοτοσυκλέτα θα έζησαν την εμπειρία να σταματάς σε φώτα τροχαίας, να πατάς στην άσφαλτο και να νοιώθεις το πόδι σου να καίγεται. Να ανοίγεις την ζελατίνα του κράνους και ο ζεστός αέρας να είναι αφόρητος.

Όσοι δεν οδήγησαν μοτοσυκλέτα αναρωτιούνται τι τρέλα έχουμε να οδηγούμε με βροχή, κρύο, ζέστη. Όταν οδηγείς μοτοσυκλέτα γίνεσαι ένα με την μηχανή, αλλά και με την φύση. Νοιώθεις και αισθάνεσαι όλες τις εναλλαγές του καιρού. Σε ένα μακρινό ταξίδι θα συναντήσεις όλων των ειδών τις καιρικές συνθήκες. Πολλοί θεωρούν ότι το κρύο και η βροχή είναι τα πιο δύσκολα ενός ταξιδιού. Εγώ θεωρώ ότι ο καύσωνας και γενικά η ζέστη, είναι πιο δύσκολο.

Πιο κάτω παραθέτω κάποιες εισηγήσεις για οδήγηση μοτοσυκλέτας σε τέτοιες συνθήκες, ειδικά σε μεγάλο ταξίδι.

Ξεκινώντας από το κράνος. Ένα καλό κράνος με καλούς αεραγωγούς, δεν σε εκθέτει στον ήλιο και αφήνει τον αέρα να περάσει, ώστε να εξατμίζεται ο ιδρώτας. Τα λεγόμενα Adventure ή Dual sport με το γείσο που προεξέχει κάνουν καλή δουλειά όταν ταξιδεύεις με τον ήλιο απέναντι σου.

Πιο παλιά όταν πήγαινες να αγοράσεις ρούχα μοτοσυκλέτας, υπήρχαν μόνο σε μαύρο χρώμα. Ευτυχώς τώρα υπάρχουν και πιο ελαφριά χρώματα, αφού ως γνωστόν το σκούρο χρώμα τραβάει την ζέστη. Επενδύστε σε καλοκαιρινό σακάκι και παντελόνι (διάτρητα, αεριζόμενα). Πραγματικά κάνουν καλή δουλειά. Αν προετοιμάζεστε για μακρινό ταξίδι, τότε διαλέξτε από τα λεγόμενα τεσσάρων εποχών. Αν πάλι χρησιμοποιείτε δερμάτινα, δοκιμάστε τις στολές από ύφασμα και είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξετε γνώμη.

Εκτός από τις καλοκαιρινές στολές υπάρχουν πλέον στην αγορά και γιλέκα, τα οποία φοράς μέσα από το σακάκι και σε βοηθούν να μένεις δροσερός. Βασικά το βουτάς στο νερό το οποίο εξατμίζεται λίγο λίγο, διατηρώντας την θερμοκρασία του σώματος σε χαμηλά επίπεδα.

Υπάρχουν επίσης εσωτερικές επενδύσεις, που απορροφούν τον ιδρώτα και διατηρούν το κορμί στεγνό και δροσερό. Φυσικά το ότι είστε στεγνοί δεν σημαίνει ότι δεν ιδρώνετε. Απλώς ο ιδρώτας εξατμίζεται.

Προσπαθήστε να μην αφήσετε εκτεθειμένο στον ήλιο κάποιο σημείο του σώματος σας. Τα καλοκαιρινά αεριζόμενα γάντια όπως και ο υπόλοιπος εξοπλισμός, προσφέρουν προστασία από τυχόν ατύχημα, αλλά και από τον ήλιο.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός είναι αναγκαίος τόσο για την οδήγηση με υψηλές θερμοκρασίες όσο και για τις άλλες καιρικές συνθήκες.

Ο εξοπλισμός βοηθά, αλλά δεν σε σώζει από την ζέστη. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να πάθουμε ηλίαση ή ακόμη χειρότερα, θερμοπληξία.  Δεν μπορώ να μην θυμηθώ το τραγικό συμβάν που έγινε πριν μερικά χρόνια όταν δύο μοτοσικλετιστές αδέλφια από την Πορτογαλία, έχασαν την ζωή τους από θερμοπληξία στην έρημο του Μαρόκο. Σαράντα λεπτά ήταν αρκετά για να γίνει το κακό. Τόσο έκανε να πάει και να γυρίσει ο τρίτος της παρέας που πήγε για βοήθεια. Η οδήγηση στην άμμο και η ζέστη τους εξάντλησε και τελικά τους σκότωσε.

Όταν έχει ζέστη προσπαθήστε να κάνετε συχνούς σταθμούς, ώστε να δροσίζεστε και να κάθεστε στην σκιά. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες νερού. Βεβαιωθείτε ότι πάντα έχετε αρκετό νερό μαζί σας και φρούτα. Πίνετε περισσότερο από ότι νομίζετε ότι χρειάζεστε. Το κορμί μας αποβάλει την ζέστη μέσω του ιδρώτα, γι’ αυτό και χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά. Και όταν λέω υγρά, εννοώ μόνο νερό, αφού ο καφές και το αλκοόλ δεν βοηθούν. Τα ισοτονικά ποτά  (και όχι τα αναψυκτικά που διαφημίζονται ως ισοτονικά) είναι επίσης σημαντικά, αφού αναπληρώνουν άλατα και ηλεκτρολύτες που χάνουμε από τον ιδρώτα.  Μην αφήσετε το κορμί σας να πάθει αφυδάτωση. Αν χρειαστεί κάντε μεγάλη στάση, βρείτε μια σκιά ή ένα μέρος με κλιματιστικό και ξεκουραστείτε, πάρτε και κανένα υπνάκο.

Αν χρειαστεί κάντε την υπέρβαση και ταξιδέψτε πολύ πρωί η βράδυ, για να αποφύγετε την ζέστη.

Η μοτοσυκλέτα προσφέρει συγκινήσεις αλλά υπάρχουν και δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να ξεπεραστούν όπως όλα, με λογική και καλή οργάνωση.

Καλές διαδρομές φορώντας πάντα το κράνος σας.

Πηγή: bikerstime.com