Οι γυναίκες θυμώνουν πιο εύκολα και περισσότερο από τους άνδρες όταν οδηγούν. Σε αυτό το εκπληκτικό συμπέρασμα κατέληξε μελέτη έρευνας που υποστηρίχτηκε από τη Hyundai στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες οδηγοί είναι κατά 12% πιο θυμωμένες από τους άνδρες πίσω από το τιμόνι.

Έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι οι άνδρες έχουν μικρότερη ανοχή και είναι πιο επιρρεπείς στη βία στο δρόμο, αλλά μελέτη σε 1.000 Βρετανούς οδηγούς έδειξε ότι πρόκειται για λανθασμένη εντύπωση. Τα αρχέγονα ένστικτα «άμυνας» των γυναικών τις κάνουν να αντιδρούν πιο επιθετικά, με μικρότερη αντίληψη του κινδύνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αυτά τα ένστικτα έρχονται στην επιφάνεια όταν τις προσπερνούν, τουςφωνάζουν ή τους κορνάρουν. Οι γυναίκες οδηγοί θυμώνουν επίσης κατά 14% περισσότερο από τους άνδρες όταν ασχολούνται με ένα οδηγό που κάθεται στο πίσω κάθισμα και 13% περισσότερο όταν οι άλλοι οδηγοί δεν χρησιμοποιούν τα φλας.

Η έρευνα και η μελέτη στηρίχτηκαν στη «δοκιμή αίσθησης» των υποκειμένων, μετρώντας τη συναισθηματικήαντίδραση στους ήχους, στις οσμές, στην αφή, όλα σε διάφορα σενάρια οδήγησης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Patrick Fagan, συμπεριφορικός ψυχολόγος από το Goldsmiths University του Λονδίνου, εξήγησε: «Η εξελικτική θεωρία εισηγείται ότι οι θηλυκοί πρόγονοί μας έπρεπε να αναπτύξουν μια οξεία αίσθηση του κινδύνου για οτιδήποτε απειλούσε αυτές και τα μικρά τους, όταν βρίσκονταν ανυπεράσπιστες στη σπηλιά ενώ οι άνδρες ήταν έξω για κυνήγι. Αυτό το ένστικτο “σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης” εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό και σήμερα, και οι γυναίκες οδηγοί τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες στα αρνητικά ερεθίσματα, οπότε εξαγριώνονται και απογοητεύονται πιο γρήγορα από τους άντρες».

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα κατά την οδήγηση είναι η ευτυχία με την αίσθησης ελευθερίας που δίνει και ο θυμός όταν οι οδηγοί νιώθουν εκτός ελέγχου.

Το 51% των ατόμων είπαν ότι αυτή η αίσθηση ελευθερίας είναι ο λόγος που τους αρέσει να οδηγούν, ενώ το19% προέβαλε την κινητικότητα και το 10% είπαν ότι ήταν η ανεξαρτησία που σου επιτρέπει η οδήγηση.

Αναλύοντας βαθύτερα τα στοιχεία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τραγούδι κατά την οδήγηση κάνει χαρούμενους τους οδηγούς κατά 54% και ότι οκτώ στους δέκα ακούν μουσική στο αυτοκίνητο. Τα Bat Out of Hell του Meatloaf και Bohemian Rhapsody των Queen αξιολογήθηκαν ως τα πιο δημοφιλή τραγούδια για οδήγηση.

Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν χρησιμοποιήθηκαν από τη Hyundai και τον Fagan για την ανάπτυξη ενός «Συναισθηματικού Τεστ Oδηγού -ΣΤΟ» που μετρά τη φυσική απόκριση σε διάφορα ερεθίσματα. Αυτό το μοναδικό πείραμα περιλαμβάνει τεχνολογία κωδικοποίησηςπροσώπου, ανάλυση παρακολούθησης του ματιού, γαλβανική αντίδραση του δέρματος και μια οθόνη καρδιακού σφυγμού που καταγράφει πώς συγκεκριμένα ερεθίσματα επηρεάζουν τα συναισθήματά μας όταν οδηγούμε. Τα αποτελέσματα του τεστ στη συνέχεια τροφοδοτούν ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό δίνοντας για κάθε δοκιμαζόμενο ένα μοναδικό σκορ.

Πηγή: drive.gr