Η μελέτη του iSeeCars.com αναλύει τα δεδομένα ανακλήσεων των 31 τελευταίων ετών, καταλήγοντας σε άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Οι κατασκευαστές ανακάλεσαν τον προηγούμενο χρόνο το ρεκόρ των 51,16 εκατ. αυτοκινήτων, με τις ανακλήσεις να απορρέουν είτε από αξιέπαινη ενδελέχεια στην εξέταση της λεπτομέρειας είτε από επαίσχυντη, μεγάλης κλίμακας, απουσία ελέγχου ποιότητας.

Η αλήθεια βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως βρίσκεται στη μέση, αλλά η ανάλυση 31 ετών ιστορίας στις ανακλήσεις ρίχνουν κάποιο φως σχετικά με το ποιοι κατασκευαστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους όταν προέκυψε ένα πρόβλημα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο iSeeCars.com εξέτασε τα στοιχεία ανακλήσεων του αμερικανικού National Highway Transportation Safety Administration, από τον Ιανουάριο του 1985 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Και διαπίστωσε ότι τα δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με το ύψος των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και, κρατηθείτε, η Volkswagen έχει το υψηλότερο ποσοστό ανάκλησης από κάθε άλλη μάρκα. Δεν εκπλήσσεστε;

Λάβετε δε υπόψη ότι το dieselgate τεχνικά δεν έχει οδηγήσει ακόμη επίσημα το VW Group να προχωρήσει σε ανάκληση ή εξαγορά των ένοχων ντίζελ, οπότε αυτά δεν αποτελούν μέρος αυτών των δεδομένων. Ακόμη κι έτσι όμως, αυτό δεν στάθηκε ικανό για τη Volkswagen να μην καταγράψει ποσοστό ανάκλησης που ήταν στην πραγματικότητα ψηλότερος από τον αριθμό των πωληθέντων αυτοκινήτων Αυτό μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ένα ή περισσότερα ίδια αυτοκίνητα που έφτασαν να ανακληθούν πολλές φορές για διαφορετικούς λόγους. Τώρα εκπλαγήκατε;

Μην νομίζετε ότι το Volkswagen Group είναι μόνο του. Η Chrysler (μέλος πλέον του FCA Group υπό την αιγίδα της FIAT), η Honda, η Hyundai, η BMW, η Volvo και η Ford ήταν όλες τους πάνω από το μέσο όρο της αυτοκινητοβιομηχανίας για τον αριθμό των ανακληθέντων αυτοκινήτων.

Ούσα μια κατασκευάστρια με χαμηλό όγκο παραγωγής του ίδιου αυτοκινήτου με μικρές αναβαθμίσεις στο πέρασμα του χρόνου, ίσως έδωσε πλεονέκτημα στην Porsche που παρουσίασε χαμηλό ποσοστό ανάκλησης. Αλλά προφανώς δεν είναι μόνο αυτό, καθώς δεύτερη και όχι σε μεγάλη απόσταση βρέθηκε η ασύγκριτα πιο μαζική Mercedes-Benz. Οπότε, η μόνη πιθανή εξήγηση που προκύπτει είναι ότι και οι δύο εταιρείες έχουν κοινό σημείο την ευλαβική προσοχή στη λεπτομέρεια. Επιπλέον, η αντίδραση της Porsche σε ό,τι είχε να κάνει με ανακλήσεις ήταν ταχύτατη –το iSeeCars την αναφέρει ως μια από τις φίρμες που ξεκινούσε μια ανάκληση εθελοντικά.

Πηγή: drive.gr