Μόλις 122 χιλιόμετρα βόρεια της Θεσσαλονίκης και 50 χιλιόμετρα μακριά από τις Σέρρες, στους πρόποδες του βουνού Τσιγκέλι, βρίσκεται το χωριό Άγκιστρο. Με 350 κατοίκους, το Άγκιστρο αν και μικρό, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας όσο και για τους κατοίκους της γείτονας χώρας. Αναρωτιέστε τον λόγο; Μα φυσικά λόγω των φημισμένων θερμών λουτρών του!

Πιο συγκεκριμένα, το παλιότερο χαμάμ της Ελλάδας βρίσκεται σε αυτό το χωριουδάκι. Το βυζαντινό χαμάμ χτίστηκε το 950 μ.Χ. και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν πολλοί εκείνοι που γνώριζαν την ύπαρξή του.

Το παλαιότερο χαμάμ της Ελλάδας

Η ατμόσφαιρα στο παλαιό βυζαντινό χαμάμ είναι μυστηριακή, από τους κρουνούς ξεχύνεται ασταμάτητα άφθονο καυτό νερό, θερμοκρασίας 40°C, προσφέροντας έτσι ένα τέλειο φυσικό υδρομασάζ. Το νερό χύνεται σε μια πισίνα διαστάσεων 3×3 μέτρων και βάθους 1,20 μ. Με τους πυκνούς υδρατμούς να παίζουν με το φως των κεριών και το καυτό νερό από τα έγκατα της γης να κυλά στο σώμα σας θα βιώσετε μια εμπειρία απόλυτης και μοναδικής χαλάρωσης.

Η δράση των νερών έχει χαρακτηριστεί ευεργετική για μια σειρά παθήσεων όπως ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, μετατραυματικές φλεγμονές, χολολιθίαση και άλλες παθήσεις. Διατίθενται, επίσης, άλλα επτά σύγχρονα χαμάμ, και όλα λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο.

Πού να φάτε

Όσον αφορά στις λιχουδιές της περιοχής οι πηγές μου μού μεταφέρουν τα ονόματα «Πεκάμ» για μια πέστροφα που θα σας μείνει αξέχαστη και την ταβέρνα της «Κυρά-Μαρίας» για γευστικά και διαλεκτά κρεατικά.

Αν σας άνοιξε η όρεξη για μεζέ και τσίπουρο, τότε σταματήστε στο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων «Η Παράδοση». Συνδυάζοντας τη χαλάρωση με τις επιλογές για περιηγήσεις θα έλεγα πως το Άγκιστρο συνθέτει ένα προορισμό που εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη!

Πώς να πάτε

Το Άγκιστρο Σερρών βρίσκεται 122 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 615 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Και στις δύο περιπτώσεις θα φτάσετε στο προορισμό σας με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού σας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να φτάσετε στο Άγκιστρο από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» αρχικά με κατεύθυνση προς «Καβάλα» μέχρι την έξοδο προς Σέρρες την οποία και θα πρέπει να ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον Αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Σερρών-Προμαχώνα που αποτελεί τμήμα της Εγνατίας Οδού θα φτάσετε σχεδόν μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Από εκεί ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Προμαχώνα-Αχλαδοχώριου θα φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο  «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο  «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ  στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα» Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τον Αυτοκινητόδρομο Θεσσαλονίκης-Σερρών-Προμαχώνα που αποτελεί τμήμα της Εγνατίας Οδού θα φτάσετε σχεδόν μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Από εκεί ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Προμαχώνα-Αχλαδοχώριου θα φτάσετε με ασφάλεια στον προορισμό σας.