Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης της αγοράς ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων, με 4.000 και 3.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα επιδότησης θα αφορά μόνο σε ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα με τιμή αγοράς έως 60.000 ευρώ. Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι οι πωλήσεις τέτοιων αυτοκινήτων να φτάσουν τις 500.000 μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό αντιστοιχεί σε δεκαπλασιασμό των 50.000 ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών που έχουν ταξινομηθεί μέχρι στιγμής στη Γερμανία.

Το πρόγραμμα επιδότησης είναι αποτέλεσμα έντονων πιέσεων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, που υποστήριζε ότι το υψηλό κόστος παραγωγής των ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών αυτοκινήτων δεν τους επιτρέπει να ανταγωνιστούν τα συμβατικά βενζινοκίνητα και ντίζελ μοντέλα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος επιδότησης, το οποίο θα ισχύσει έως το τέλος του 2020, θα είναι 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 600 εκατομμύρια θα δοθούν από το κράτος και τα υπόλοιπα 600 από ένα ειδικό ταμείο που θα δημιουργήσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για την επιδότηση έως και 400.000 αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Μεταφορών Alexander Dobrindt.

Πέρα από την ανακοίνωση του προγράμματος επιδότησης της ηλεκτροκίνησης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι έχει βάλει στην άκρη άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του δημόσιου δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πηγή: www.drive.gr