Πολλές φορές λέμε «μοτοσικλέτα σε χαμηλή πτήση», θέλοντας να τονίσουμε ότι κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Τώρα μπορούμε να το λέμε και να κυριολεκτούμε.

Το Flike είναι μια διασταύρωση μοτοσικλέτας με ελικόπτερο, που προσφέρει μετακίνηση και σπορ σε συσκευασία δύο σε ένα. Αρκεί να έχουμε διαθέσιμα 100.000 δολάρια.

Η ιδέα του Flike ως του πρώτου επανδρωμένου drone γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2014 όταν σε ένα άρθρο εκφράστηκε η εκτίμηση ότι «υπάρχουν περιορισμοί μεγέθους στην τεχνολογία των drones. Τα μικρά είναι ΟΚ, αλλά μην περιμένετε ποτέ να υπάρξει κάποιο που να είναι αρκετά βαρύ ώστε να μεταφέρει άνθρωπο». Αυτή ακριβώς η πρόκληση ώθησε τους μηχανολόγους να δημιουργήσουν μια τέτοια μηχανή.

Αν θέλετε, μπορείτε να θεωρήσετε το Flike ως ένα τριελικόπτερο, αφού είναι βασικά ένα τεράστιο drone με τρεις έλικες αντί για τέσσερις. Έχει δύο εμπρός κι έναν πίσω, με τον καθένα να έχει τα δικά του δύο ηλεκτρικά μοτέρ.

Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά, η ισχύς παρέχεται από μία μπαταρία κι ένα σύστημα επέκτασης της αυτονομίας (range extender), που πιθανότατα είναι ένας μικρός και πολύ αποδοτικόςκινητήρας εσωτερικής καύσης.

Η κινητήρια αυτή διάταξη, σε συνδυασμό με την προηγμένη, ελαφριά κατασκευή, λέγεται ότι επιτρέπει στο Flike να φτάνει έως και τα 100 km/h – ταχύτητα στην οποία επεμβαίνει ηλεκτρονικός περιοριστής ασφαλείας. Το μέγιστο ύψος πτήσης επίσης περιορίζεται, στα 30 μέτρα, που θα πρέπει να είναι αρκετά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμπίνα που να προστατεύει τον αναβάτη-πιλότο.

Το Flike έχει σχεδιαστεί για να σηκώνει ένα μέγιστο φορτίο 100 kg και να πετά επί μία ώρα. Δεν θα μπορείτε να έχετε συνεπιβάτη, αλλά ποιος νοιάζεται; Η ιπτάμενη μηχανή έχει πιστοποιηθεί στα 3G.

Τι απαιτείται για να μπορείτε να πετάξετε το Flike; Πέρα από τα 100 χιλιάρικα, θα πρέπει να έχετε μια άδεια πιλότου ultralight/microlight ή ιδιωτικού αεροσκάφους – και αρκετό θάρρος. Η εταιρεία λέγεται ότι ήδη δέχεται παραγγελίες, οπότε σπεύσατε. Λογικά το Flike είναι χειροποίητο, οπότε θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να σας το παραδώσουν.

Το τελευταίο video που έδωσε στη δημοσιότητα ο κατασκευαστής (κάτω) δείχνει ένα πρωτότυπο να δοκιμάζεται με τηλεχειρισμό, χωρίς αναβάτη-πιλότο.

Πηγή: drive.gr