Έχει εγκατασταθεί στο κέντρο έρευνας και εξέλιξης στον Καναδά.
Το κέντρο έρευνας και εξέλιξης της Fiat Chrysler Automobiles στον Καναδά εγκαινίασε ένα νέο εργαστήριο, στον πυρήνα του οποίου λειτουργεί ένας υπερσύγχρονος εξομοιωτής δυναμικής συμπεριφοράς οχημάτων. Διαθέτοντας τη δυνατότητα να λειτουργεί σε 9 άξονες κίνησης ο νέος εξομοιωτής αποτελεί τον την πιο εξελιγμένη έκφραση της τεχνολογίας στο συγκεκριμένο τομέα, δίνοντας τη δυνατότητα απόλυτης προσομοίωσης της πραγματικής αίσθησης οδήγησης. Το συνολικό κόστος επένδυσης για τη δημιουργία του νέου συστήματος ξεπέρασε το $ 10,1εκατ.

«Ο νέος εξομοιωτής χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής δίνει τη δυνατότητα προσομοίωσης της συμπεριφοράς του αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε ο Επικεφαλής μηχανολόγος της FCA Canada, Tony Mancina. «Αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει την απόλυτη προσομοίωση των δυναμικών χαρακτηριστικών των οχημάτων σε διαφορετικά οδοστρώματα και συνθήκες.»

Τα περισσότερα αντίστοιχα συστήματα διαθέτον μόνο 6 άξονες κίνησης, ενώ το σύστημα της FCA εκμεταλλεύεται 9, δίνοντας μια αίσθηση που πλησιάζει πολύ περισσότερο στην αληθινή οδήγηση. Παράλληλα το σύστημα ενσωματώνει και μία ακόμα εντυπωσιακή καινοτομία. Η όλη κατασκευή βάρους 4,5 τόνων στηρίζεται πάνω σε ένα στρώμα αέρα, όπως συμβαίνει με τα Hovercrafts, επιτρέποντας την εξαιρετικά ομαλή και αθόρυβη κίνηση του συστήματος στο χώρο.

Ο νέος εξομοιωτής δίνει τη δυνατότητα να δοκιμαστούν σε διάφορες συνθήκες συστήματα όπως το ABS και το ESP, αλλά και προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (ADAS).

«Η δυνατότητα να προσομοιώσουμε την οδηγική εμπειρία είναι κρίσιμης σημασίας ώστε οι μηχανικοί μας να διαγνώσουν αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στις αρχικές φάσεις του σχεδιασμού», δήλωσε ο Επικεφαλής του μηχανολογικού τμήματος της FCA,Rob Wichman. «Ο νέος εξομοιωτής μας δίνει τη δυνατότητα στο εικονικό περιβάλλον να δοκιμάσουμε με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια μια σειρά συστημάτων, αλλά και την αλληλεπίδραση του οδηγού με το όχημα.»

Ο εξομοιωτής μπορεί να προσομοιώσει οποιοδήποτε όχημα, οδόστρωμα και περιβάλλον, ενώ τροφοδοτεί με στοιχεία σε πραγματικό χρόνο.

Πηγή: Drive.gr