Η Βάθεια είναι η πιο γνωστή και η πιο όμορφη Καστροπολιτεία της Μάνης.

Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης βρίσκεται ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του νομού. Η Βάθεια αποτελεί χωρίς υπερβολή έναν από τους πιο εντυπωσιακούς οικισμούς με τη χαρακτηριστική οχυρωματική αρχιτεκτονική και φαντάζει σαν ακρόπολη χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου. Σε ελάχιστη απόσταση από τη θάλασσα, μόλις 2 χιλιόμετρα, συνδυάζει την απαράμιλλη γοητεία που ασκούν ακόμα και σήμερα οι πυργίσκοι με την απροσπέλαστη θέα προς τη νότια Μεσόγειο θάλασσα.

Ο χαρακτηριστικός οικισμός αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο αρχιτεκτονικής της περιόδου του 18ου και του 19ου αιώνα. Οι πυργόσπιτα της Βάθειας είναι μοναδικά δείγματα οχυρωματικής κατασκευής σε όλη την Ελλάδα. Τα κτίσματα αυτά είναι συνήθως διώροφα και τριώροφα εξ’ ολοκλήρου πέτρινα, τα οποία διαθέτουν τα χαρακτηριστικά πολύ μικρά παράθυρα.

Το μικρό μέγεθος έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους να αμυνθούν μέσα από τους πύργους. Οι πολεμίστρες ήταν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο όχι μόνο στο συγκεκριμένο οικισμό αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής.

Χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο παρείχε επιπλέον ασφάλεια στους κατοίκους απέναντι στις επιδρομές των πειρατών αλλά και των Τούρκων εισβολέων και λειτουργούσε ως ‘ένα ενιαίο τείχος άμυνας. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της οχύρωσης είναι και η παρουσία ζεματίστρων, οι οποίες χρησίμευαν στην αποτροπή των επίδοξων εισβολέων από την κεντρική πόρτα του κάθε κτίσματος.

Αυτή η πανέμορφη καστροπολιτεία στην καρδιά της Λακωνίας έχει σταματήσει να κατοικείται από τη δεκαετία του 1980. Κρατικοί και τοπικοί φορείς κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες ώστε να διατηρηθεί ο οικισμός και να δημιουργηθούν επίσης τουριστικά καταλύματα. Χάρις στις προσπάθειες αυτές έχουν διατηρηθεί τα περισσότερα κτίσματα και η περιοχή έχει αποκτήσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.

Η Βάθεια βρίσκεται στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου Ταίναρο και το καλοκαίρι μπορείτε να επισκεφτείτε τις γύρω παραλίες και το γνωστό Μαρμάρι όπως και το πόρτο Κάγιο.  Απέχει 92 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού, τη Σπάρτη.

Η Βάθεια απέχει 305 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση  χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να πάτε στη Βάθεια από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός (Αθηνών – Κορίνθου-Πατρών) μέχρι τον κόμβο προς Τρίπολη –  Καλαμάτα μετά τον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα» (Κόρινθος-Τρίπολη-Σπάρτη-Καλαμάτα) μέχρι τη Σπάρτη. Από τη Σπάρτη χρησιμοποιώντας τις επαρχιακές οδούς Σπάρτης Γυθείου  και Γυθείου – Αρεόπολης θα φτάσετε αρχικά στο Γερολιμένα  και στη συνέχεια στον τελικό σας προορισμό την πανέμορφη Βάθεια.