Όπως έχουμε καταλάβει όλοι, τα τελευταία χρόνια επικρατεί ο “κακός χαμός” με την εξέλιξη αυτόνομων τεχνολογιών οδήγησης και οχημάτων από πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες. Κάποιες βρίσκονται πιο μπροστά από άλλες στον συγκεκριμένο τομέα, έχοντας ήδη διαθέσει στους πελάτες/αγοραστές τους κάποια “αίσθηση” αυτονομίας.Βέβαια αποτελεί κοινή παραδοχή πως τα αυτόνομα συστήματα δεν έχουν τελειοποιηθεί ακόμα, με τα παραδείγματα “αστοχίας” να είναι αρκετά. Θα χρειαστούν περαιτέρω εξέλιξη και σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να προβεί στη χρήση τους, πρέπει να γνωρίζει πως σε καμιά περίπτωση αυτά δεν αντικαθιστούν ή υποκαθιστούν – ακόμα τουλάχιστον – τον ίδιο τον οδηγό.

Η BMW φυσικά δεν θα μπορούσε να αδιαφορήσει για τον τομέα της αυτόνομης τεχνολογίας, έχοντας αναπροσαρμόσει τον προσανατολισμό του i τμήματος της από την εξέλιξη αμιγώς ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων στην εξέλιξη και ενσωμάτωση αυτόνομων τεχνολογιών. Αλλά μέσω του αρχιμηχανικού του τμήματος, Dirk Wisselmann, ισχυρίζεται πως χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα εξέλιξης, δοκιμών και μη 100% αυτόνομης οδήγησης για να φτάσουμε σε σημείο ο οδηγός να μπορεί να απεμπλακεί πλήρως από την διαδικασία της οδήγησης. Και αυτό γιατί πιστεύει πως αυτό το χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για έρευνα και εξέλιξη ώστε ένα όχημα να είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί μη προβλέψιμες καταστάσεις και συνθήκες.

Τα συστήματα ασφαλείας θα βοηθήσουν αλλά δεν θα μπορούν να αναλάβουν στο 100%. Έχουμε τουλάχιστον 10 χρόνια υποβοηθούμενης οδήγησης μπροστά μας, και όχι αυτόνομης.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο Wisselmann είναι απαισιόδοξος ή απλά ρεαλιστής. Το χρονοδιάγραμμα της BMW πάντως είναι αρκετά πίσω συγκριτικά με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες σχετικά με την αυτόνομη οδήγηση.

Η BMW ισχυρίζεται πως θα είναι σε θέση να παρέχει οχήματα με αυτονομία επιπέδου 4 το 2021. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό τι σημαίνουν τα επίπεδα αυτονομίας, στο επίπεδο 5 θεωρείται πως το όχημα θα μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς την παρουσία ανθρώπου.

Αυτά τα συστήματα προς το παρόν θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν κατά βούληση. Θα είναι σε θέση να αναλάβουν τα πιο “βαρετά” κομμάτια της οδήγησης όπως την κυκλοφορία εντός πόλης και θα αφήνουν τον οδηγό να ευχαριστηθεί την BMW του όταν αυτός το επιθυμεί,

συμπληρώνει ο Wisselmann.

Πηγή: drivemag