Στα παράλια της ηπειρώτικης γης, εκεί που το πράσινο συναντά το γαλάζιο, σε ένα τοπίο που μοιάζει πλασμένο από χέρια θεϊκά, με δεκάδες καταπράσινα νησάκια να περιτριγυρίζουν τον πανέμορφο και γραφικό οικισμό, βρίσκονται τα Σύβοτα Θεσπρωτίας. Μεγάλες και μικρές παραλίες, με το πράσινο να καθρεπτίζεται στα νερά του Ιονίου, και ένας στόλος από βάρκες να στολίζουν την προκυμαία του χωριού, τα Σύβοτα είναι ένας ξεχωριστός προορισμός που επιβάλλεται να επισκεφθείτε αυτή την εποχή.

Έχοντας επισκεφτεί τα Σύβοτα θα πρέπει να πάτε οπωσδήποτε στις παραλίες Μπέλλα Βράκα, Μικρή και Μεγάλη άμμο, να επισκεφτείτε τις γαλάζιες σπηλιές με καραβάκι, το οποίο θα πάρετε από το λιμάνι του οικισμού, και την παραλία της Αγ.Παρασκευής, μπροστά από την οποία βρίσκεται ένα νησάκι, με ένα εκκλησάκι της Αγίας πάνω, απ’ όπου πήρε και το όνομα. Το χωριό είναι χτισμένο σ’ ένα ειδυλλιακό τοπίο: καταπράσινοι λόφοι τριγύρω από έναν μαγευτικό όρμο, νησάκια που θυμίζουν νορβηγικά φιόρδ, κρυστάλλινα νερά και πεντακάθαρες παραλίες δικαιολογούν απόλυτα το ότι τα Σύβοτα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Ένας κλειστός κόλπος αγκαλιάζει τα Σύβοτα στον οποίο βρίσκονται πληθώρα από νησιά. Τα κυριότερα από αυτά είναι ο Άγιος Νικόλαος και τοΜαύρο Όρος.

Οι εξαιρετικές παραλίες της περιοχής των Συβότων οι οποίες ξεχωρίζουν για την σπάνια και μοναδική φυσική ομορφιά τους, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό. Ενώ η ιστορία συνδέει τα νησάκια στον όρμο των Συβότων με τα αναφερόμενα από το Θουκιδίδη “Σύβοτα νησιά”, μεταξύ των οποίων έγινε το 433 π.Χ. ναυμαχία μεταξύ Κερκυραίων και Κορινθίων κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Η σημαντικότητα του παρελθόντος κατάφερε να κρατηθεί μέχρι και σήμερα. Τα Σύβοτα αποτελούν αφετηρία για μια εξόρμηση στα μνημεία της Ηπείρου, όπου θα μείνει πραγματικά ανεξίτηλη στη μνήμη όλων όσων τη δοκιμάσουν.

Τα Σύβοτα αποτελούν μία περιοχή γεμάτη από δραστηριότητες. Όσοι αποφασίσουν να περάσουν τις διακοπές τους εκεί, δε θα πρέπει να παραλείψουν τις παρακάτω:

  • Kαταδύσεις
  • Iστιοπλοΐα
  • Εκδρομές στους Παξούς, στην Πάργα καθώς και στα γύρω χωριά.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ενοικιάσετε ένα φουσκωτό σκάφος και να προγραμματίσετε μία διήμερη εξόρμηση στις γαλαζοπράσινες παραλίες της Ηπείρου.

Ξεκινείστε από τα Σύβοτα και συνεχίστε την απόδραση σας στο σύμπλεγμα των νησιών,ι δοκιμάζοντας να κάνετε κατάδυση ή απλώς μια βουτιά με μάσκα με σκοπό να θαυμάσετε τον υπέροχο βυθό.

Το απόγευμα μπορείτε να πλεύσετε προς τους Παξούς, μια ευχάριστη διαδρομή που πιθανόν να έχετε ασυνήθιστη παρέα, τα δελφίνια του Ιόνιου Πελάγους.

Από την Αθήνα θα χρειασθείτε περίπου 6 ώρες (περίπου 470 χιλιόμετρα) για να γευτείτε τις μαγευτικές τους παραλίες, οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Ξεκινώντας θα χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Κορίνθου-Πατρών που αποτελούν τμήματα της Ολυμπίας Οδού μέχρι το Ρίο. Στη συνέχεια θα περάσετε στο Αντίρριο χρησιμοποιώντας τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου – ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της σύγχρονης μηχανικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας που υπάρχει πριν το σταθμό διοδίων στο Αντίρριο για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την θέα της περιοχής από την πεζογέφυρα που υπάρχει. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τα 96 χιλιόμετρα ολοκληρωμένου αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού, μέχρι την Αμφιλοχία, και του υφιστάμενου επαρχιακού δικτύου μέσω Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας θα φτάσετε στον τελικό σας προορισμό τα μαγευτικά Σύβοτα.

Από τη Θεσσαλονίκη θα χρειαστείτε λιγότερο από 4 ώρες (περίπου 345 χιλιόμετρα) οδηγώντας στην Εγνατία οδό, με κατεύθυνηση προς Ηγουμενίτσα και από εκεί μέσω του υφιστάμενου επαρχιακού δυκτύου στα Σύβοτα.