Όσο σημαντική είναι η ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο, τόσο σημαντική είναι και η ασφάλεια των κατοικίδιων όταν ταξιδεύουν μαζί μας. Καταρχήν, τόσο για τη δική μας ασφάλεια, καθώς μπορεί να έρθουν ξαφνικά πάνω μας όσο οδηγούμε ή να πηδήξουν από ανοιχτό παράθυρο προκαλώντας ατύχημα, όσο και για τη δική τους ασφάλεια, για να μην το σκάσουν, για να μην τραυματιστούν σε περίπτωση τροχαίου.

Ενας απλός τρόπος είναι να έχουμε το σκύλο ή τη γάτα στο κλουβί μεταφοράς του, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο και δεμένο είτε στο κάθιμα είτε σε αεριζόμενο πίσω μέρος, για να μην ”πηγαινοέρχεται” και το ζώο ζαλιστεί ή τραυματιστεί. Άλλος τρόπος είναι η ζώνη για σκύλους. Είναι ειδικά φτιαγμένη για ζώα και μπορείτε να την προμηθευτείτε από pet shops ή διαδικτυακά καταστήματα. Η ζώνη το κρατά καθισμένο, ενώ μπορεί και να ξαπλώσει. Προσοχή όμως να μην είναι πολύ σφιχτή. Αν έχετε ήδη λουρί πλάτης (σαμαράκι) μπορείτε να δένετε το σκύλο σας με τη ζώνη για παιδιά.
Σε μεγάλα οχήματα (τζιπ) μια λύση είναι το ειδικό πλέγμα που χωρίζει το πορτ μπαγκάζ από τα καθίσματα και έτσι ο σκύλος έχει όλο το χώρο δικό του.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Εχετε πάντα δεμένο με το λουρί το σκύλο σας όταν τον βάζετε ή τον βγάζετε από το αυτοκίνητο.Έτσι μειώνετε την πιθανότητα να χαθεί ή να τραυματιστεί από άλλο αυτοκίνητο.

  1. Μην επιτρέπετε στα ζωάκια σας να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα ή στην αγκαλιά σας αλλά ούτε στο πάτωμα καθώς μπορεί να μπλεχτούν με το γκάζι και τα φρένα.
  2. Αν το ζώο σας είναι ανήσυχο μέσα στο αυτοκίνητο, να το καθησυχάζετε συχνά. Εκπαιδεύστε από μικρά τα ζώα σας για το ταξίδι με το αυτοκίνητο ώστε να μάθουν το κλουβάκι, τη ζώνη ή το πίσω μέρος χωρίς να φοβούνται.
  3. Κάντε πολλές μικρές βόλτες γύρω από τη γειτονιά σας, με το αυτοκίνητο, μέχρι το ζώο να συνηθίσει το όχημα. Μην πηγαίνετε το ζώο σας με το αυτοκίνητο μόνο στο κτηνίατρο ή το κομμωτήριο καθώς μπορεί έτσι να συνδέσει το αυτοκίνητο με ….”κακό”. Πηγαίνετε το σκύλο με το αυτοκίνητο στο πάρκο ή για κάποια μακρινή βόλτα.
  4. Επειδή το νερό χύνεται εύκολα στο αυτοκίνητο εν κινήσει, δώστε στο σκύλο παγάκια για να ξεδιψάσει.
  5. Μην ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας πετσέτες, υγρά μαντηλάκια και πλαστικές σακούλες για τυχόν ατυχήματα…(εμετούς)
  6. Για μακρύ ταξίδι, επιβάλλεται να κάνετε πολλές στάσεις κάθε 2-3 ώρες για να κάνει την ανάγκη του το ζώο και για να μην ζαλίζεται.
  7. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά ή ανοιχτά τόσο ώστε να μην χωρά το κεφάλι του ζώου. Πολλά σκυλιά και γάτες έχουν την τάση να βγάζουν το κεφάλι έξω αλλά αν κάτι τους τραβήξει την προσοχή δεν διστάζουν να πηδήξουν έξω! Εκτός αυτού, ο αέρας μπορεί να τραυματίσει τα μάτια του ζώου ή να μπει κάτι στα αυτιά του.
  1. Μην αφήνετε το ζώο σε σταματημένο αυτοκίνητο για πολλή ώρα. Κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία και να πεθάνει