Σε πρόσφατο σαλόνι αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ, η εταιρία Local Motors με έδρα το Φοίνιξ της Αριζόνα έδωσε στο κοινό την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη γεύση από το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρουσιάζοντας το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο αυτοκίνητο παγκοσμίως.

Το αυτοκίνητο που ονομάζεται Strati, εκτυπώνεται από σύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή και η διαδικασία διαρκεί 44 ώρες, ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωσαν ότι στο μέλλον σκοπεύουν να μειώσουν σημαντικά το χρόνο εκτύπωσης και να φτάσουν στις 10‐12 ώρες συνολικά.

Για να γεννηθεί. Ένα Strati ο εκτυπωτής δημιουργεί συνολικά 212 στρώματα και η συναρμολόγηση του εκτυπωμένου μοντέλου χρειάζεται δύο ημέρες ασταμάτητης δουλειάς.

Ο συνηθισμένος αριθμός κομματιών στις περιπτώσεις συναρμολογούμενων αυτοκινήτων είναι τουλάχιστον 20.000 κομμάτια, ενώ το συγκεκριμένο έχει μόλις 40 κομμάτια.

Στο αμάξωμα προστίθενται ηλεκτρική μπαταρία, λάστιχα, καθώς και αναρτήσεις της γαλλικής Renault.

Το τελικό όχημα ζυγίζει 800 κιλά, είναι διθέσιο και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 40 χιλιομέτρων την ώρα.

Το επαναστατικής κατασκευής Strati υπολογίζεται ότι θα στοιχίζει περίπου 18.000 έως 30.000 δολάρια και προορίζεται για κίνηση στην πόλη αλλά και για κοντινές βόλτες, ενώ έχει χρόνο ζωής τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η διάρκεια ζωής του εξαρτάται από τις συνθήκες φύλαξής του.

Αν φυλάσσεται σε γκαράζ τότε μπορεί να ζήσει. περισσότερο.

Το υλικό κατασκευής του είναι πλαστικό, κάτι που το κάνει πλήρως ανακυκλώσιμο.

Εάν σπάσει, στραβώσει ή κάτι χαλάσει, τότε μπορεί κανείς να αφαιρέσει τα μη ανακυκλώσιμα στοιχεία του και να ανακυκλώσει όλο το υπόλοιπο, κερδίζοντας από την αξία των υλικών για να αγοράσει ένα νέο όχημα.

Πηγή: Euronews