Σε κάθε κράτος υπάρχουν νόμοι για να ορίζουν τα όρια της συμπεριφοράς των ανθρώπων απέναντι στους συνανθρώπους τους και να μη δημιουργούνται προβλήματα στη συμβίωση μεταξύ τους.

Αρκετοί από αυτούς τους νόμους αφορούν τη συμπεριφορά μας στο δρόμο, το γνωστό σε όλους μας Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ). Καμιά φορά όμως, κατά τη θέσπιση των νόμων, οι νομοθέτες υπερβάλουν λιγάκι και φτιάχνουν νόμους λίγο περιττούς ή και αστείους καμιά φορά.

Και αν σήμερα στην Ελλάδα έχουμε δει αρκετούς τέτοιους νόμους σε όλα τα επίπεδα, ευτυχώς ή δυστυχώς αυτό δεν είναι μόνο Ελληνικό προνόμιο. Παρακάτω θα δούμε 10 αστείους αλλά και περίεργους νόμους που υπάρχουν στην υφήλιο, όπως τους παρουσίασε το FoxNews

  1. Στη Σουηδία το χειμώνα, η διάρκεια της ημέρας είναι πολύ μικρή και σε συνδυασμό με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες η ορατότητα είναι περιορισμένη. Έτσι, οι οδηγοί στη Σουηδία πρέπει να οδηγούν υποχρεωτικά, ακόμα και την ημέρα, με τα φώτα ανοιχτά. Ως εδώ σωστά. Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι ο νόμος δεν ισχύει μόνο για το χειμώνα αλλά για όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου και του καλοκαιριού.
  2. Ένας ακόμα νόμος που φαίνεται απολύτως φυσιολογικός στην αρχή, μέχρι να διαβάσεις τα μικρά γράμματα, είναι ο παρακάτω. Στο Λουξεμβούργο, όλα τα οχήματα είναι υποχρεωμένα να έχουν υαλοκαθαριστήρες, ακόμα και εκείνα που δεν έχουν ανεμοθώρακα, κοινός παρμπρίζ.
  3. Παραμένουμε βόρεια και στη Δανία ο νόμος υποχρεώνει τους οδηγούς, πριν βάλουν σε λειτουργία το όχημα τους να ελέγξουν από κάτω του για να διαβεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που κάνει εργασίες ή παιδιά που παίζουν.
  4. Μεταφερόμαστε λίγο νοτιότερα και συγκεκριμένα στην Autobahn της Γερμανίας, όπου αν αμελήσεις να βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητο σου και μείνεις καταμεσής του δρόμου, εκτός από ταλαιπωρία θα εισπράξεις και ένα πρόστιμο από την αστυνομία.
  5. Σε μία ακόμα χώρα του βορρά, αλλά με λίγο πιο μεσογειακή νοοτροπία οδήγησης, τη Ρωσία, ο νόμος τιμωρεί όσους έχουν βρώμικο αυτοκίνητο. Μάλιστα το τί θεωρείται βρώμικο και το τί όχι, επαφίεται στην κρίση του αστυνομικού.
  6. Αν βρεθείς στη μακρινή Ταϊλάνδη, να θυμάσαι πως απαγορεύεται να οδηγάς οποιοδήποτε όχημα χωρίς να φοράς από πάνω κάποιο ένδυμα.
  7. Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, για να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, επιτρέπεται να κυκλοφορείς το όχημα σου συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με το τελευταίο νούμερο στην πινακίδα κυκλοφορίας. Κάτι ανάλογο με τον δικό μας δακτύλιο δηλαδή.
  8. Στο Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. αν είσαι ιδιοκτήτης κάποιου πλυντηρίου αυτοκινήτων, ο νόμος σου απαγορεύει να στεγνώνεις τα αυτοκίνητα των πελατών χρησιμοποιώντας εσώρουχα.
  9. Παραμένουμε στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στο Ντένβερ του Κολοράντο. Εκεί, αν έχεις στην κατοχή σου μαύρο αυτοκίνητο, απαγορεύεται να το κυκλοφορείς την Κυριακή. Ο νόμος μπορεί να μην εφαρμόζεται σήμερα, αλλά δεν έχουν μπει στον κόπο να τον καταργήσουν.
  10. Ο τελευταίος περίεργος νόμος έρχεται και αυτός από τη Βόρειο Αμερική και την Αλαμπάμα. Εδώ ο νομοθέτης, όπως όλα δείχνουν, ήθελε να κλείσει κάθε παραθυράκι στο νόμο και γι΄αυτό έκρινε αναγκαίο να απαγορεύσει σε αυτούς που έχουν δεμένα μάτια να οδηγούν.

Περίεργοι, αναγκαίοι ή μη, οι νόμοι υπάρχουν για να λειτουργεί με τάξη η κοινωνία, η εφαρμογή τους όμως και η επιτήρηση είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία, ειδικά για τη χώρα μας. Άλλωστε, όπως είπε και ένας συμπατριώτης μας, ο Ισοκράτης, πριν αρκετά χρόνια, «Οι πόλεις δεν διοικούνται σωστά με τους νόμους αλλά με την ηθική συμπεριφορά των πολιτών»

Πηγή: Επί Τροχών