Σύμφωνα με έρευνα της AAA, η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη να υποκαταστήσει τον οδηγό και δεν δουλεύει στο σκοτάδι.
Μια νέα έρευνα της American Automobile Association (AAA) πάνω στα συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος με λειτουργία εντοπισμού πεζών, έδειξε πως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι δοκιμές έδειξαν πως τα συστήματα δε λειτουργούν στο σκοτάδι, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου του ότι το 75% των θανατηφόρων ατυχημάτων με πεζούς συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους 6.000 πεζοί, που αφορούν το 16% των θανάτων σε τροχαία.
Η έρευνα, που έγινε σε συνεργασία με το Automotive Research Center του Automobile Club of Southern California, περιλάμβανε μια σειρά από δοκιμασίες που προσομοιώνουν πραγματικά σενάρια.

Ένας ενήλικας που διασχίζει το δρόμο μπροστά από ένα όχημα το οποίο ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα. Η δοκιμή έγινε την ημέρα με 32 km/h όπου στο 40% των περιπτώσεων τα συστήματα απέφυγαν τη σύγκρουση. Όταν η ταχύτητα αυξήθηκε στα 48 km/h τα περισσότερα οχήματα χτύπησαν τον πεζό. Η δοκιμή επαναλήφθηκε τη νύχτα με ταχύτητα 40 km/h, εκεί όπου κανένα σύστημα δεν λειτούργησε.
Ένα παιδί πετάγεται στο δρόμο περνώντας ανάμεσα από δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Η δοκιμή έγινε την ημέρα με 32 km/h και στο 89% των περιπτώσεων το διερχόμενο όχημα χτύπησε το παιδί. Με την αύξηση της ταχύτητας στα 48 km/h τα αποτελέσματα ήταν ακόμη χειρότερα.

Ένα όχημα στρίβει δεξιά σε διασταύρωση ενώ παράλληλα ένας πεζός διασχίζει το δρόμο. Όλα τα οχήματα που υποβλήθηκαν στη δοκιμή χτύπησαν τον πεζό.
Δύο ενήλικες κάθονται ακίνητοι στην άκρη του δρόμου με τις πλάτες τους στραμμένες στην κίνηση. Η δοκιμή έγινε την ημέρα με 32 km/h όπου το 80% των περιπτώσεων κατέληξαν σε σύγκρουση. Με αύξηση της ταχύτητας στα 48 km/h, όλα τα οχήματα χτύπησαν τους πεζούς.
Τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα: Chevrolet Malibu, Honda Accord, Tesla Model 3 και Toyota Camry, όλα τους μοντέλα του 2019 και εξοπλισμένα με αντίστοιχα συστήματα αποφυγής σύγκρουσης και εντοπισμού πεζών.

Η AAA συμβουλεύει τους οδηγούς να έχουν πάντα την προσοχή τους στο δρόμο και να μην βασίζονται στα συστήματα υποβοήθησης για να αποφύγουν συγκρούσεις καθώς ο ρόλος της τεχνολογίας πρέπει να είναι υποστηρικτικός. Ο οργανισμός αναφέρθηκε και στους πεζούς προτρέποντάς τους να περπατούν στο πεζοδρόμιο και να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις όσο συχνότερα γίνεται.

Η AAA τονίζει επίσης το σημαντικό ρόλο που παίζει η ταχύτητα στην εξίσωση, καθώς όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει με 32 km/h, ο πεζός έχει 18% πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου, ενώ με ταχύτητα 48 km/h το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 47%! Όπως έδειξαν οι δοκιμές, η ταχύτητα επηρεάζει σημαντικά και την απόδοση των συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος.

Πηγή: Drive.gr