Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Μακεδονία, σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της περιοχής.

Απέχοντας μόλις 4 χλμ από τη θάλασσα, χτισμένος σε υψόμετρο 500 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα.

Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα, παρά το γεγονός ότι είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.

Την δεκαετία του 1980 όμως μεταστράφηκε η κατάσταση, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και άρχισε η ταχεία τουριστική ανάπτυξή του. Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης ταξιδιωτών από όλη τη χώρα και προσφέρει στους επισκέπτες του αμέτρητες επιλογές για μια αξέχαστη απόδραση. Το καταπράσινο τοπίο, που τον περιβάλλει δημιουργεί ένα παραμυθένιο σκηνικό, ενώ η μαγευτική θέα προς τη θάλασσα και το ενετικό κάστρο της Πιερίας, καθηλώνει τον επισκέπτη.

Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από την εκκλησία που δεσπόζει στην γεμάτη με πλατάνια κεντρική πλατεία του χωριού. Δίπλα στον επιβλητικό ναό θα βρείτε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες και μαγαζάκια, που πωλούν προϊόντα της περιοχής. Εκεί θα δείτε και το αναπαλαιωμένο σχολείο, που θα σας ταξιδέψει στο παρελθόν.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας βρίσκεται περίπου 394 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 127 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση στον Παλαιό Παντελεήμονα και στις υπόλοιπες περιοχές της Πιερίας, χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής σας, το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), πάντα με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, μέχρι και την έξοδο του Πλαταμώνα. Από εκεί θα χρησιμοποιήσετε την επαρχιακή οδό Πλαταμώνα-Παντελεήμονα για να φτάσετε στον προορισμό σας.

Από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς Αθήνα και στη συνέχεια τον Αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» («Κλειδί-Ράχες») με την ίδια κατεύθυνση μέχρι την έξοδο του Πλαταμώνα. Από εκεί θα χρησιμοποιήσετε την επαρχιακή οδό Πλαταμώνα-Παντελεήμονα για να φτάσετε στον προορισμό σας.