Ο μοναδικός ήλιος της Ελλάδας, δεν χάνεται ούτε τον Χειμώνα. Αντίθετα “ζεσταίνει” με το φως του τα τοπία και τις ψυχές των ανθρώπων, ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του. Τέτοια τοπία, που χαρακτηρίζονται από μοναδική ομορφιά και σας προσφέρουν ανεπανάληπτες στιγμές χαλάρωσης βρίσκονται στο χωριό Νεράιδα Κοζάνης!

Γίνεται ένα τόσο μικρό χωριό να κρύβει τόσα πολλά; Ώρα να το ανακαλύψετε.

Ανόθευτη, άγρια και υποβλητική, φιλόξενη και χαμογελαστή, περιπετειώδης και απρόσμενη η Νεράιδα Κοζάνης, αποτελεί το τέλειο φόντο για τις πιο ελκυστικές και μεστές σε εμπειρίες διακοπές σας.

Ιστορία
Η Νεράιδα αποτελεί ένα από τα πιο ταλαιπωρημένα χωριά της Κοζάνης. Οι πρώτοι του κάτοικοι ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο της περιοχής Σεβάστειας, όπου με την ανταλλαγή το 1922 άφησαν όλη τους την περιουσία και εγκαταστάθηκαν κοντά στα Λεύκαρα Κοζάνης.

Ο τόπος ήταν άγονος και χωρίς νερό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι, το 1929, να κατέβουν το λόφο και να στήσουν το σπιτικό τους, από την αρχή, κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα.

Στα μέσα της δεκαετίας του `80, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν για τρίτη φορά, να εγκαταλείψουν τα περίπου 200 σπίτια και τις περιουσίες τους και να δημιουργήσουν ξανά το χωριό τους 1 χλμ. βορειότερα από την τότε τοποθεσία του, μιας και οι περιουσίες τους απαλλοτριώθηκαν από τη ΔΕΗ για την κατασκευή φράγματος στον Αλιάκμονα το 1974. Αυτή ήταν πιο οδυνηρή από τις άλλες μετακινήσεις, διότι κομμάτιασε το χωριό, με πολλούς από τους κατοίκους να ξενιτεύονται!

Πώς πήρε την ονομασία Νεράιδα
Δύο διαφορετικές εκδοχές υπάρχουν για την ονομασία του χωριού. Από την μια, μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων υποστηρίζουν, ότι μόλις σουρούπωνε στους πρώτους πρόσφυγες κατοίκους της περιοχής, εμφανίζονταν Νεράιδες.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι, καθώς οι νέοι του χωριού περνούσαν τη γέφυρα, όμορφες νεράιδες τους προέτρεπαν να πέσουν στο ποτάμι, για να τις συναντήσουν. Την ονομασία του χωριού την έδωσε στα εγκαίνια του, ο τότε Δεσπότης Κοζάνης Ιωακείμ. Εντυπωσιασμένος από το μέρος και τα πολλά νερά, ενθουσιάστηκε και πρότεινε στους κατοίκους από Νέα Ηράκλεια να μετονομασθεί σε Νεράιδα.
Η Νεράιδα είναι ένα χωριό και χτισμένο πάνω σε βραχώδη λόφο με πανοραμική θέα προς τη γέφυρα του Αλιάκμονα, την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τα Πιέρια. Η πλεονεκτικής της αυτή τοποθεσία αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, όλες τις εποχές του χρόνου. Καθημερινά σταθμεύουν τουριστικά λεωφορεία με τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το υγρό και στερεό στοιχείο ξετυλίγονται μοναδικά στα πόδια επισκέπτη και σε συνδυασμό με τα παιχνίδια της φύσης, προσφέρουν από κάθε γωνιά του χωριού μια μαγευτική εικόνα.

Περιμετρικά του χωριού λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες και ξενοδοχεία τα οποία φημίζονται για το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας και το μεράκι στην εργασία τους. Αγνά ποιοτικά υλικά, σαγηνευτική μουσική και μαγευτική θέα, συνδυάζονται αρμονικά, αφήνοντας σε κάθε επισκέπτη, τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η Νεράιδα απέχει 461 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 141 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.
Στη Νεράϊδα Κοζάνης μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες) και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί) μέχρι τον κόμβο της Νίκαιας. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την περιφερειακή οδό της Λάρισας και την επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης με κατεύθυνση προς Κοζάνη θα φτάσετε στον τελικό σας προορισμό.
Από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Ηγουμενίτσα» μέχρι τον κόμβο προς Λάρισα και Κοζάνη. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας επαρχιακή οδό Λάρισας-Κοζάνης με κατεύθυνση προς Λάρισα θα φτάσετε στον τελικό σας προορισμό.