Στην Κερκίνη, ο άνθρωπος συναντά το περιβάλλον, η φύση το νερό, η ηρεμία τις δραστηριότητες και εσείς…ένα ονειρικό μικρό «καταφύγιο».

Ποιος είπε ότι, όταν ο άνθρωπος παρεμβαίνει στη φύση, δεν γεννιέται κάτι υπέροχο; Η λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε από ένα φράγμα που δημιουργήθηκε το 1932 και με το πέρασμα του χρόνου μεταμορφώθηκε σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό με παρούσα πάντα την εκθαμβωτική ομορφιά της Μακεδονίας. Απολαύστε τις χαρές του οικοτουρισμού: Παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα, ποδηλασία ή και απλή βόλτα. Όποια δραστηριότητα και αν επιλέξετε στην Κερκίνη, θα σας ενθουσιάσει και θα σας αναζωογονήσει.

Αξίζει να δείτε στην Κερκίνη

Η Κερκίνη δεν μπορεί παρά να σας εμπνεύσει, καθώς το τοπίο της εμφανίζεται μπροστά σας σαν πλάνο από ντοκιμαντέρ. Εκμεταλλευτείτε τις διακοπές σας σε αυτή τη γωνιά της Μακεδονίας, για να γίνετε και εσείς ένα με αυτό το υπέροχο σκηνικό: άνθρωποι και ζώα, πουλιά και δέντρα, χωράφια και καλαμιές, νερό και ψάρια, όλα μαζί δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ξεχωριστή. Όλοι και όλα συνυπάρχουν στην «κιβωτό» της λίμνης Κερκίνης σε μια εύθραυστη, αλλά και δυναμική ισορροπία.

Αν είστε λάτρης της παρατήρησης πουλιών, εδώ έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε πολλά και σπάνια είδη. Αργυροπελεκάνος, λαγγόνα, νανόχηνα. Τρία είδη απειλούμενα με εξαφάνιση παγκοσμίως συχνάζουν στη λίμνη. Συνολικά στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 είδη πουλιών. Πλουσιότατες περιοχές για bird-watching είναι και τα βουνά Μπέλες και Κρούσια. Η καρδιά του οικοτουρισμού χτυπά εδώ.

Γύρω από τη λίμνη, η επίπεδη περιοχή είναι ιδανική, για να περπατήσετε ή να απολαύσετε το τοπίο με μία ποδηλατάδα που θα σας γνωρίσει τα χωριά. Πρώτη στάση: οικισμός Κερκίνη, με όμορφα κτήρια και καλή ρυμοτομία. Επόμενη στάση: Λιθότοπος, για να δείτε πώς δημιουργήθηκε η λίμνη, με τον ασφαλτόστρωτο δρόμο να περνάει ακριβώς πάνω από το φράγμα. Δίπλα στο λιμανάκι του Λιθότοπου, κατεβείτε από το ποδήλατο. Το δασάκι εδώ είναι ιδανικό για περπάτημα.

Πώς θα πάτε

Ο οικισμός της Κερκίνης βρίσκεται 53 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 598 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Για να φτάσετε στην Κερκίνη  από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» αρχικά με κατεύθυνση προς «Καβάλα» μέχρι τον κόμβο του Λαγκαδά/Σερρών  και στη συνέχεια με κατεύθυνση τις «Σέρρες» μέχρι το Στρυμονικό.  Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την επαρχιακή οδό προς Ροδόπολη θα φτάσετε στον οικισμό της Κερκίνης.

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο  «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο  «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ  στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Καβάλα» μέχρι τον κόμβο του Λαγκαδά/Σερρών  και στη συνέχεια με κατεύθυνση τις «Σέρρες» μέχρι το Στρυμονικό.  Μέσω της  επαρχιακής οδού προς Ροδόπολη θα φτάσετε στον οικισμό της Κερκίνης.