Η κυβέρνηση ζητά να δοθούν οικονομικά κίνητρα για αντικατάσταση με νέα πιο οικολογικά οχήματα.

Η Γαλλία θα ζητήσει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση ενός εκτεταμένου προγράμματος κινήτρων για την απομάκρυνση των παλαιότερων ρυπογόνων αυτοκινήτων, όπως  δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα Le Parisien.
Και αυτό διότι το  ήδη υφιστάμενο σχέδιο πριμοδότησης που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και το οποίο αφορά κυρίως τα παλιά αυτοκίνητα ντίζελ, έχει ήδη υπερκαλυφθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό περιβάλλοντος Francois de Rugy και τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Renault και η PSA, «για να συζητήσουν μέτρα που αποβλέπουν στην επιτάχυνση της μετάβασης του στόλου οχημάτων σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις».

Η εφημερίδα Les Echos, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγραψε ότι οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες συζητούσαν ήδη μεταξύ τους την εφαρμογή με δικά τους έξοδα ενός μπόνους για την απόσυρση των παλαιών οχημάτων, δίχως όμως να διευκρινίζει τις λεπτομέρειες.

Αναμφισβήτητα, υπήρξε μια παγκόσμια αντίδραση για τα αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ, δεδομένου ότι η Volkswagen αναγνώρισε το 2015 την ύπαρξη του dieselgate. Σαν αποτέλεσμα αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε ηλεκτρικά οχήματα και τα κίνητρα για «πράσινα» αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο απόσυρσης των παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων, η καγκελάριος της Γερμανίας και οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα, συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν το μήνα σε ένα πρόγραμμα για τη μείωση της ρύπανσης από τα οχήματα ντίζελ, ζητώντας παράλληλα από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να προσφέρουν στους ιδιοκτήτες εμπορικά κίνητρα για την βελτίωσή ή την επισκευή τους.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δήλωσαν ότι πρέπει να επικεντρωθούν μόνον στην ενθάρρυνση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων να αντικαθιστούν τα παλαιότερα μοντέλα ντίζελ για καθαρότερα οχήματα – κάτι που θα έδινε ώθηση στις πωλήσεις, έστω και με μειωμένες τιμές. Έτσι, η Volkswagen δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα προσφέρει εμπορικά κίνητρα και ένα εφάπαξ μπόνους για την απόσυρση  και καταστροφή των παλαιότερων οχημάτων ντίζελ στη Γερμανία.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire απέρριψε τις προτάσεις για μείωση των φόρων επί των τιμών των καυσίμων, οι οποίες προκλήθηκαν στη Γαλλία μετά από την άνοδο του αργού πετρελαίου, λέγοντας ότι αυτό θα συνέβαλε στην αλλαγή του κλίματος.

Ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2019 περιλαμβάνει αύξηση των φόρων για το πετρέλαιο ντίζελ κατά περισσότερο από 6 σεντ ανά λίτρο και εκείνων για βενζίνη κατά σχεδόν 3 σεντς, αύξηση που η κυβέρνηση προσπάθησε να υποτιμήσει, αποδίδοντάς την στις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου.

Πηγή: drive.gr