Μια ημερήσια απόδραση σε έναν από τους πιο διάσημους ορεινούς προορισμούς στην Πελοπόννησο είναι αρκετή για να µας βάλει µε τον καλύτερο τρόπο σε φθινοπωρινή διάθεση!

Από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά αλλά και τουριστικά χωριά του Μαινάλου, χτισμένη σε υψόμετρο 1.033 µέτρων, η Βυτίνα έχει το δικό της φανατικό κοινό για τις φθινοπωρινές και χειμερινέςεξορμήσεις. Η κοντινή της απόσταση, όμως, από την Αθήνα την καθιστά αυτομάτως και ιδανικό προορισμό για τις εκδρομές του Σαββατοκύριακου – ακόμη και για ημερήσιες! Φτάνοντας, δεν έχετε παρά να αφήσετε το αυτοκίνητο και να εξερευνήσετε τα λιθόστρωτα σοκάκια.

Παλιά πέτρινα αρχοντικά κάνουν φανερή την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του τόπου, µε το περίφημο µαύρο µάρµαρο της περιοχής να δεσπόζει, ενώ στην καρδιά του χωριού η ολοζώντανη κεντρική πλατεία συγκεντρώνει γύρω της παραδοσιακά ταβερνάκια, ατµοσφαιρικάκαφενεία και τουριστικά µαγαζάκια µε τοπικά προϊόντα.

Φροντίστε να προμηθευτείτε χειροποίητα ζυμαρικά, καρύδια, βότανα, µέλι, αλλά και ξυλόγλυπτα, αφού η περιοχή υπήρξε περίφημο κέντρο ξυλογλυπτικής και υφαντουργίας. Πριν συνεχίσετε την περιήγησή σας, κάντε µία στάση στο Λαογραφικό Μουσείο και την Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, ενώ κοντά στην πλατεία θα ανακαλύψετε τη Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, µε αξιόλογο ιστορικό αρχείο, καθώς και το πετρόκτιστο κτήριο του «Ελληνικού Σχολείου»που ιδρύθηκε το 1782.

Καθώς θα παίρνετε το δρόμο της επιστροφής, μην παραλείψετε να κάνετε έναν περίπατο στο διάσημο «Δρόμο της Αγάπης». Πρόκειται για ένα ρομαντικό δεντροσκέπαστο (από σφένδαμουςκαι πλάτανους)δρομάκι στην είσοδο της Βυτίνας, όπου ειδικά το φθινόπωροη φύση «ζωγραφίζει»! Το όνομα και η ιστορία του θα σας πάνε χρόνια πίσω, όταν οι νέοι έκαναν τον περίπατό τους, πρωτογνωρίζοντας τους μέλλοντες συζύγους τους.Ακόμη και αν δε συμμερίζεστε την ίδια ρομαντική διάθεση, σίγουρα θα απολαύσετε το πανέμορφο τοπίο!

Πώς να πάτε

Στη Βυτίνα μπορείτε να φτάσετε οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων, μελών της HELLASTRON.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 182 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε εκεί χρησιμοποιώντας τον αυτοκινητόδρομο «Ολυμπία Οδός» (Ελευσίνα-Πάτρα) μέχρι τον κόμβο προς Τρίπολη –  Καλαμάτα μετά τον Ισθμό της Κορίνθου ενώ στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Μορέας» μέχρι τον κόμβο της Νεστάνης. Από εκεί, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Τρίπολης-Ολυμπίας και στη συνέχεια την επαρχιακή οδό Γόρτυνας  και Τρίπολης-Βυτίνας, θα φτάσετε στον τελικό προορισμό σας.