Το Ανήλιο Ιωαννίνων ( ή Μετσόβου, όπως είναι γνωστό) είναι ένα γραφικό χωριό, τριγυρισμένο και στεφανωμένο από δάση με οξιές, πεύκα και έλατα. Βρίσκεται στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μ. κάτω από τη σκιά της βουνοκορφής ”Φρατζέτου”.

Η ονομασία προκύπτει από το συνθετικό “α(ν)-ήλιος” που σημαίνει χωρίς ήλιο, ανήλιαγος. Η βλάχικη ονομασία του είναι “(ν) Κιάρε” το οποίο σημαίνει το ανήλιαγο μέρος. Στο άκουσμα λοιπόν αυτού του ονόματος θα περίμενε κανείς ένα μέρος σκιερό, χωμένο βαθιά μέσα στην βουνοπλαγιά. Φυσικά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, μιας και το χωριό βρίσκεται σε ένα πανέμορφο και ηλιόλουστο μέρος!

Από τη μια η μοναδική θέα του φυσικού πλούτου, που αλλάζει ανάλογα με τη εποχή και από την άλλη η ξεχωριστή θέα του παραδοσιακού, κοσμοπολίτικου και γραφικού Μετσόβου, κάνουν τον τόπο αυτόν πραγματικά μοναδικό!

Στα δρομάκια του χωριού, θα δούμε τα πετρόχτιστα σπίτια με τις πέτρινες στέγες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Αγίας Παρασκευής, με τις σπάνιες αγιογραφίες.
Το Ανήλιο, εξελίσσεται διαρκώς στον τομέα του τουρισμού, κρατώντας πάντα αλώβητη, την παραδοσιακή του ταυτότητα, κερδίζοντας αργά και σταθερά μια σημαντική θέση στον τουριστικό χάρτη της Ηπείρου.

Σήμερα, το Ανήλιο, είναι ένα ”ζωντανό” χωριό περίπου 1.000 κατοίκων, με καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, ξενοδοχείο 4 αστέρων, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι γνωστό για τις κατασκευές από ξύλο, όπως κυψέλες μελισσοκομίας, βαρέλια και είδη λαϊκής τέχνης. Από τοπικά προϊόντα, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία τυριών εξαιρετικής ποιότητας, μέλι, καρύδια, τσάι του βουνού και φρέσκια ρίγανη. Με τη διαμονή σας στο Ανήλιο, βρίσκεστε μία ”ανάσα” από το Μέτσοβο και τα Χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και από τα χωριά του Ασπροπόταμου, με τα οποία επικοινωνεί.

Απέχει από το Μέτσοβο 4,5 χλμ, ενώ με την κατασκευή της Εγνατίας που διέρχεται μέσα από τα σπλάχνα του, με σήραγγα 2,2 χλμ, απέχει 20′ από τα Γιάννενα, μία ώρα από την Ηγουμενίτσα, 20′ από τα Γρεβενά, μιάμιση ώρα από την Θεσσαλονίκη. Με αφετηρία το Ανήλιο μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την τεχνητή λίμνη του Αώο, αλλά και τα γραφικά χωριά των Τζουμέρκων.

Το Ανήλιο Ιωαννίνων απέχει 214 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 449 χιλιόμετρα από την Αθήνα, και μπορείτε να φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να φτάσετε στο Ανήλιο Ιωαννίνων από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» με κατεύθυνση προς «Ηγουμενίτσα» μέχρι τον κόμβο προς Ανήλιο.

Για να πάτε στο Ανήλιο Ιωαννίνων από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός (Αθηνών – Κορίνθου-Πατρών) μέχρι το κόμβο Ρίο. Στη συνέχεια θα περάσετε στο Αντίρριο χρησιμοποιώντας τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου – ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της σύγχρονης μηχανικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας που υπάρχει πριν το σταθμό διοδίων στο Αντίρριο για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την θέα της περιοχής από την πεζογέφυρα που υπάρχει. Από το Αντίρριο ξεκινάει ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος «Ιόνια Οδός» (Νέα Οδός) ο οποίος τελειώνει στο σημείο συνάντησής του με τον Αυτοκινητόδρομο Εγνατία Οδός, στον οποίο θα πρέπει να κινηθείτε αρχικά με κατεύθυνση προς Ιωάννινα και στη συνέχεια προς Θεσσαλονίκη μέχρι τον κόμβο του Ανήλιου.