Τέρμα πια τα βλαβερά για την υγεία και το περιβάλλον υλικά για την κατασκευή ελαστικών, ισχυρίζονται Αμερικανοί ερευνητές! Τα λάστιχα των αυτοκινήτων όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα περιέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 30% αιθάλη η οποία βγαίνει από την ατελή καύση των υδρογονανθράκων και τα κάνει πιο ανθεκτικά αλλά τους προσδίδει κιόλας το μαύρο χρώμα τους. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε αυτό είναι αρκετά επιβαρυντικό για το περιβάλλον, έτσι ερευνητές στο Οχάιο πιστεύουν ότι έχουν βρει μια υγιέστερη εναλλακτική λύση.

Πρόκειται για τα υπολείμματα του φαγητού μας και ιδιαιτέρως τα τσόφλια των αυγών και οι φλούδες απ’τις ντομάτες, υλικά τα οποία πιστεύεται πως είναι οι ιδανικοί αντικαταστάτες της αιθάλης. Φυσικά είναι μια ακόμα πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση καθώς δε χρειάζεται η εισαγωγή τους από ξένες χώρες αφού ο καθένας “παράγει” στο σπίτι του αυτό το “υλικό”. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται αρκετά περίεργα, αλλά οι επιστήμονες μας εξηγούν αναλυτικότερα το σκεπτικό τους, παρουσιάζοντας μας τα θετικά της χρήσης τους. Τα φλούδια της ντομάτας όπως μας αναφέρουν, προσφέρουν σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες ενώ τα τσόφλια των αυγών λόγω του ότι πρόκειται για πορώδες υλικό, δένουν πολύ καλά με το καουτσούκ που χρησιμοποιείται. Η ερευνήτρια Cindy Barrera αναλύει πως:

Αυτά λειτουργούν καλά μαζί και υπερβαίνουν τα βιομηχανικά στάνταρντ επιδόσεων που ισχύουν. Ενώ τα παραδοσιακά γεμίσματα κάνουν τα ελαστικά λιγότερο εύκαμπτα, αντικαθιστώντας διαφορετικά τμήματα αιθάλης με φλούδια αυγών και ντομάτας, προκαλούνται αποτελέσματα συνεργασίας μεταξύ τους. Για παράδειγμα, επιτρέπουν σε μια ισχυρή γόμα να διατηρεί το πόσο εύκαμπτη είναι.

Το τελικό τους χρώμα είναι κάτι μεταξύ κόκκινου και καφέ αλλά αυτό είναι μικρό πρόβλημα και στην πορεία θα βρεθεί τρόπος να γίνει το κλασικό μαύρο που ξέρουμε.

Αυτή η μελέτη έρχεται την κατάλληλη εποχή καθώς τα αποθέματα αιθάλης δεν είναι αυτά που ήταν και στο παρελθόν και συνεχώς μειώνονται. Στον αντίποδα οι Αμερικάνοι που καταναλώνουν περίπου 100 δις αυγά και 13 εκατομμύρια τόνους ντομάτας ετησίως, μπορούν να συνεισφέρουν στην βελτίωση αυτής της παραγωγής των ελαστικών. Τα μισά από όλα αυτά, περνούν από επεξεργασία σε εργοστάσια τροφίμων τα οποία πετούν τα φλούδια της ντομάτας και των αυγών. Έτσι, σύμφωνα και με την πρόεδρο των βιοϋλικών του πανεπιστημίου OSU Katrina Cornish, αυτά τα εργοστάσια μπορούν να γίνουν οι κύριοι πάροχοι τους για αυτό το υλικό μέχρι να καταφέρουν να συλλέγουν και τα αντίστοιχα οικιακά απορρίμματα.

Η νέα αυτή τεχνολογία έχει καταχωρηθεί σε μια εταιρία που ονομάζεται EnergyEne και πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Πηγή: OhioStateUniversity