Στην Ινδία οι αγελάδες είναι ιερές και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα όπου θέλουν, όμως στο «όπου θέλουν» περιλαμβάνονται και οι δρόμοι της χώρας, οπότε αποτελούν συχνά αιτία τροχαίων ατυχημάτων.

Ειδικά τη νύχτα, με τη χαμηλότερη ορατότητα να μειώνει τον χρόνο αντίδρασης των οδηγών, ένα τέτοιο συμβάν είναι πιο πιθανό να μετατραπεί σε δυστύχημα. Το 2015 περισσότεροι από 550 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σύγκρουση με ζώο στη μέση του δρόμου. Οπότε οι αρχές της ινδικής επαρχίας Madhya Pradesh αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Ξεκίνησαν να πιάνουν τις ελεύθερες αγελάδες και να τους τοποθετούν ένα ανακλαστικό αυτοκόλλητο στα κέρατα, έτσι ώστε να είναι πιο ευδιάκριτες τη νύχτα. Μέχρι σήμερα έχουν ντύσει τα κέρατα 300 αγελάδων. Χωρίς να δίνονται πιο λεπτομερή στοιχεία για τα αποτελέσματα της επέμβασης, το εγχείρημα κρίνεταιεπιτυχημένο, αφού προφανώς έχουν μειωθεί κατά πολύ τα ατυχήματα με αγελάδες στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι ότι οι αγελάδες είναι πολύ περισσότερες από τους ανθρώπους της αστυνομίας, οπότε η καθολική εφαρμογή του μέτρου είναι δύσκολη. Άλλωστε τα ανακλαστικά αυτοκόλλητα αντέχουν μόνο λίγες εβδομάδες πάνω στα κέρατα των ζώων, πριν ξεκολλήσουν και φύγουν. Έτσι οι αρχές προσανατολίζονται στην επικάλυψη των κεράτων με ανακλαστική μπογιά, ως πιο μόνιμη λύση. Παράλληλα συμβουλεύουν τους αγρότες της περιοχής να υιοθετήσουν αυτή τη λύση και για τις δικές τους αγελάδες. Για την ασφάλεια τόσο των ιερών ζώων, όσο και τον διερχόμενων οδηγών.

 

Πηγή: autoevolution