Αν το έχετε ψάξει λίγο για το πως δημιουργείται μια κυκλοφοριακή συμφόρηση θα ξέρετε ήδη την σκληρή αλήθεια:

Χρειάζεται μόνο ένας άσχετος οδηγός να πηγαίνει υπερβολικά αργά ή να πατάει συνεχώς τα φρένα για να δημιουργηθεί μια ουρά χιλιομέτρων και ένα μπλοκάρισμα που να σας φάει πολύτιμο χρόνο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι οδηγοί αγνοούν τι μπορεί να κάνει μια συμφόρηση ακόμα χειρότερη ή αντίθετα πως μπορούν να βοηθήσουν ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Το παρακάτω video μας εξηγεί αναλυτικά τη στρατηγική που αν κάθε οδηγός ακολουθήσει, θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τα μποτιλιαρίσματα. Απλώς διατηρείς μια σταθερή απόσταση από το εμπρός και πίσω όχημα. Τόσο απλά.

Βέβαια αυτό είναι πολύ απλό στη θεωρία αλλά σχεδόν αδύνατο στην πράξη. Κατ’ αρχήν δεν ξέρουν όλοι οι οδηγοί αυτή τη βασική αρχή. Ή κάποιοι την ξέρουν και την αγνοούν. Και δεν είναι δυνατόν να την μάθουν όλοι. Αλλά ακόμα κι αν όλοι την ήξεραν είναι σχεδόν αδύνατο για έναν άνθρωπο να έχει τέτοια ακρίβεια και την διάρκεια ώστε να διατηρεί ίσες αποστάσεις διαρκώς. Και βέβαια όλα καταρρέουν αν έστω και ένας «σπάσει» την αλυσίδα. Δεν μπορείς να ελέγξεις το αυτοκίνητο που βρίσκεται πίσω σου και αν έρθει υπερβολικά κοντά στον πίσω προφυλακτήρα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε (κοινωνικά αποδεκτό…) γι αυτό.

Η λύση γι αυτό είναι τα αυτόνομα οχήματα και μόνο αυτά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτονομίας, τόσο καλύτερα τα αυτοκίνητα θα επικοινωνούν μεταξύ τους, θα τηρούν απαρεγκλίτως τον κανόνα και θα κάνουν τις περιαστικές μετακινήσεις πιο αποτελεσματικές από ποτέ, ακόμα και με την περιοδική συμμετοχή του οδηγού. Με την ανάπτυξη της αυτονομίας από όλες σχεδόν τις αυτοκινητοβιομηχανίες είναι πιθανόν κάποια στιγμή στο μέλλον να πετύχουμε κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ ας απολαύσουμε όλοι την ελευθερία της οδήγησης και ας γνωρίζουμε την επόμενη φορά που βρεθούμε σε ένα αδιανόητο μποτιλιάρισμα ότι μάλλον αυτή η (υπερβολική) ελευθερία, μαζί βέβαια με την άγνοια ή την αδιαφορία, το προκάλεσε.

Πηγή: drive.gr