Αρκετός κόσμος, πλην των ντόπιων, δε γνωρίζει ότι ο (καμπίσιος) νομός Λάρισας έχει παράλια. Ακόμη πιο λίγοι τα έχουν επισκεφτεί είτε για απλό μπάνιο είτε για διακοπές. Στην ουσία πρόκειται για μεγάλο, νοητό δέλτα που έχει σχηματιστεί από ορμητικά νερά που κατέβαιναν παλιότερα από τα βουνά. Η περιοχή οριοθετείται στα νότια από το όρος Μαυροβούνι και το Πήλιο και στα βόρεια από τον Κίσαβο (γνωστός και ως Όσσα). Το μεγαλύτερο μέρος είναι στην ουσία μία ενιαία παραλία μήκους 11,5 χιλιομέτρων που αποτελείται από 3 οικισμούς (από νότια προς βόρεια Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Βελίκα) και κάποιες μικρότερες παραλίες στην ανατολική άκρη του Κισάβου (Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, Πλατιά Άμμος). Ο κόσμος που έρχεται σ’αυτές είναι κυρίως από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα ενώ τα τελευταία χρόνια έρχονται οργανωμένες εκδρομές από κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια, κυρίως Τσεχία. Από Λάρισα ο Αγιόκαμπος απέχει περίπου 40 λεπτά. Από Αγιόκαμπο μέχρι Βελίκα ο δρόμος είναι παραλιακός, αρκετά καλός και δε χρειάζεται πάνω από 10’. Στο τέλος της Βελίκας ξεκινά και γίνεται ανηφορικός, αλλά συνεχίζει να κινείται κατά μήκος της θάλασσας. Εκεί υπάρχουν διάφοροι μικροί όρμοι, σε ορισμένους κατεβαίνει κανείς με τα πόδια μόνο. Ο δρόμος στους πρόποδες του Κισάβου χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά όταν ήταν κλειστά τα Τέμπη από φορτηγά, γι αυτό σε ορισμένα σημεία παρουσιάζει προβλήματα. Πλησιέστερα στο Πήλιο βρίσκεται το Πολυδένδρι. Είναι μια όμορφη, κατάφυτη περιοχή όπου παλιά βρισκόντουσαν τα κτήματα του βασιλιά. Τώρα ανήκουν στο δημόσιο. Εκεί συχνά πηγαίνει κόσμο πέρα από τη βόλτα και για να μαζέψει ρίγανη, θυμάρι και άλλα μυρωδικά που αφθονούν.

Ο Αγιόκαμπος, η Σωτηρίτσα και η Βελίκα ανήκουν στον καλλικρατικό δήμο Μελιβοίας. Η Μελιβοία είναι χωριό πάνω στον Κίσαβο. Φήμες λένε ότι είναι για τη Θεσσαλία ό,τι είναι η Καλαμάτα για την Πελοπόννησο, ο Μυλοπόταμος για την Κρήτη και ούτως καθεξής. Τα περισσότερα κτήματα στα παράλια ανήκαν σε Μελιβοιώτες, οι οποίοι γενικότερα θεωρούνται πλούσιοι. Ένας από τους λόγους της άναρχης δόμησης σ’αυτές τις περιοχές φαίνεται ότι είναι και αυτός. Τα περισσότερα οικοδομήματα στην περιοχή είναι εκτός σχεδίου. Ευτυχώς, ο παραλιακός δρόμος είναι μεγάλος και συνεχίζει απρόσκοπτα, οπότε η πρόσβαση στη θάλασσα είναι σχετικά απλή. Από Λάρισα τα παράλια απέχουν περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο. Η παραλία είναι σ’όλο το κομμάτι μεγάλη, με άμμο και βότσαλο στην άκρη, ενώ τα νερά είναι αρκετά καθαρά και βαθαίνουν απότομα. Παλιότερα υπήρχαν αρκετά ψάρια, πλέον η εντατική αλιεία έχει αρχίσει να λιγοστεύει τις ψαριές. Μέχρι πρόσφατα στην περιοχή περιοχή καλλιεργούσαν κυρίως μήλα (κοντά είναι και η Αγιά με τα περίφημα μήλα), κεράσια και ροδάκινα, πλέον όμως η περιοχή αξιοποιείται περισσότερο τουριστικά.

Στον Αγιόκαμπο Λάρισας υπάρχει λιμάνι κυρίως για ψαρόβαρκες και λιμενικό. Κάποια στιγμή είχε γίνει σχεδιασμός για να υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σποράδες, καθώς είναι πιο κοντά απ’ό,τι ο Βόλος. Προς το παρόν δεν έχει προχωρήσει το σχέδιο. Στον Αγιόκαμπο η δόμηση είναι σχετικά αραιή, ενώ στην παραλία υπάρχουν αρκετά beach bars.

Ο Αγιόκαμπος απέχει 50 χλμ. από τη Λάρισα, 205 από τη Θεσσαλονίκη και 405 από την Αθήνα. Τα πεντακάθαρα νερά και οι υπηρεσίες θα σας αποζημιώσουν για την επιλογή σας. Ενώ η Νέα Οδός και ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου κάνουν ιδιαίτερα ευχάριστη τη διαδρομή και κυρίως ασφαλή.