Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος από οξιές και πεύκα, σε υψόμετρο 1600μ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου (EOΣ) Σερρών. Απέχει από την πόλη των Σερρών είκοσι επτά (27) χιλ. και ο δρόμος που το συνδέει με την πόλη είναι ασφαλτοστρωμένος και εκχιονίζεται καθημερινά , στις περιόδους των χιονοπτώσεων. Διαθέτει μία βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους χιλίων (1000 Μ. και πλάτους 60μ. η οποία εξυπηρετείται από ένα συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα, μήκους 850μ,που μπορεί να μεταφέρει επτακόσια (700) άτομα την ώρα. Προσφάτως, έγινε επέκταση του αναβατήρα αυτού κατά άλλα 200μ , ώστε να φθάνει μέχρι την κορυφή του βουνού (υψόμετρο 1850 μ.). Υπάρχει ένας ακόμη μικρός συρόμενος αναβατήρας μήκους 200μ για αρχάριους.

Στην αφετηρία της πίστας γίνονται ενοικιάσεις σύνεργων του σκι για τους μη οργανωμένους ερασιτέχνες. Για τους αρχάριους , λειτουργούν στο χιονοδρομικό κέντρο ιδιωτικές Σχολές εκμάθησης της τεχνικής του σκι, στην οποία διδάσκουν έμπειροι καθηγητές. Με φωτισμό που έχει τοποθετηθεί στην πίστα, προσφέρεται αυτή και για νυκτερινό σκι.

H θέα των σκιέρ, στη φωτιζόμενη πίστα, μέσα στο δάσος οξιάς και έλατου, είναι φαντασμαγορική. Στο τέρμα της χιονοδρομικής πίστας υπάρχει και λειτουργεί ένα ωραιότατο σύγχρονο χιονοδρομικό περίπτερο-σαλέ, με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες, που διαθέτει κεντρική θέρμανση.

Πώς να πάτε

Το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιάς βρίσκεται 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Σερρών, 112 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 613 χιλιόμετρα από την Αθήνα μπορείτε να φτάσετε οδηγώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μέσα στο σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON.

Για να φτάσετε στο χιονοδρομικό κέντρο από την Θεσσαλονίκη, θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο «Εγνατία Οδός» αρχικά με κατεύθυνση προς «Καβάλα» μέχρι τον κόμβο του Λαγκαδά/Σερρών  και στη συνέχεια με κατεύθυνση τις «Σέρρες». Από την πόλη των Σερρών θα κατευθυνθείτε προς Λαϊλιά ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Σερρών-Λαϊλιάς και στη συνέχεια προς το χιονοδρομικό κέντρο.

 

Από την Αθήνα θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο «Νέα Οδός» (Αθήνα- Σκάρφεια), τον αυτοκινητόδρομο  «Κεντρική Οδός» (Σκάρφεια-Ράχες)  και τον αυτοκινητόδρομο «Αιγαίου» (Ράχες-Κλειδί), ενώ  στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε  τον αυτοκινητόδρομο  «Εγνατία Οδός» αρχικά με κατεύθυνση προς «Καβάλα» μέχρι τον κόμβο του Λαγκαδά/Σερρών  και στη συνέχεια με κατεύθυνση τις «Σέρρες». Από την πόλη των Σερρών θα κατευθυνθείτε προς Λαϊλιά ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Σερρών-Λαϊλιάς και στη συνέχεια προς το χιονοδρομικό κέντρο.