Το όχημα ήδη δοκιμάζεται στην Ολλανδία

Μια πρωτότυπη ιδέα που συνδυάζει τη γυμναστική με την οδήγηση αυτοκινήτου, παρουσίασε ο Σαουδάραβας εφευρέτης Νασέρ Αλ Σαβάφ σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία BPO. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που αντικαθιστά τα πεντάλ γκαζιού και φρένου με πεντάλ ποδηλάτου, δίνοντας τη δυνατότητα στον οδηγό να ελέγχει το αυτοκίνητο «ποδηλατώντας»!

Ο μηχανισμός συνδυάζεται με έναν σφόνδυλο που παράγει ηλεκτρονικό παλμό και ενεργοποιεί το γκάζι. Με πολύ απλά λόγια ο οδηγός χρησιμοποιεί τα πετάλια και το αυτοκίνητο επιταχύνει αναλόγως με την ένταση που χειρίζεται τα πετάλια. Διαθέτει μάλιστα τρία στυλ οδήγησης: ένα για αργή, ένα για γρήγορη καθώς και ένα για τις περιπτώσεις που το όχημα βρίσκεται ακινητοποιημένο σε κάποιο μποτιλιαρισμένο δρόμο, αλλά ο οδηγός του μπορεί να συνεχίσει να «ποδηλατεί» καίγοντας θερμίδες.

Η εταιρεία έχει ενσωματώσει τον μηχανισμό της σε ένα αυτόματο Audi A4 Avant, το οποίο έχει ονομάσει FitCar PPV (από το pedal-powered vehicle). Ο έλεγχος του συστήματος πέδησης γίνεται μέσω χειριστηρίων που έχουν τοποθετηθεί στο τιμόνι.

Το όχημα ήδη δοκιμάζεται στην Ολλανδία και σύμφωνα με την εταιρεία, ο οδηγός μπορεί να κάψει 300 θερμίδες με μισή ώρα οδήγησης.

«Ο ελεύθερος χρόνος μας διαρκώς περιορίζεται και είμαστε αγύμναστοι. Το FitCar PPV έρχεται να αποτελέσει μέρος της λύσης σε αυτά τα προβλήματα για εκείνους που επιθυμούν να γυμνάζονται περισσότερο χωρίς ωστόσο να έχουν το χρόνο για να το κάνουν», αναφέρει ο εφευρέτης του μηχανισμού, Νασέρ Αλ Σαβάφ.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της BPO, Όσκαρ Μπροκάδες Ζάαλμπεργκ σημειώνει: «Φιλοδοξία μας είναι η τεχνολογία αυτά είτε να υιοθετηθεί από έναν κατασκευαστή για μια νέα γενιά ‘πιο υγιεινών’ αυτοκινήτων πόλης είτε να προσφέρουμε ένα κιτ μετατροπής στην αγορά για εκείνους που επιθυμούν να ενσωματώσουν το PPV στο αυτοκίνητό τους. Είναι εύκολο και ασφαλές στη χρήση».

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο μηχανισμός μπορεί θεωρητικά να εφαρμοστεί σε όλα τα αυτόματα αυτοκίνητα ενώ το κόστος του δεν ξεπερνά τα 1.120 ευρώ.


Πηγή: newsbeast.gr