Ένα ερευνητικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας.
Η ιαπωνική εταιρεία ελαστικών Sumitomo Rubber Industries Ltd. σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Kansai University στην Suita, Osaka, εξελίσσουν μια νέα τεχνολογία που επιτρέπει στα ελαστικά των αυτοκινήτων να παράγουν ενέργεια από την περιστροφή τους.
Η συσκευή Energy Harvester που, τοποθετείται στο εσωτερικό του ελαστικού, μετατρέπει το στατικό ηλεκτρισμό σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Στην ουσία το σύστημα εκμεταλλεύεται την παραμόρφωση του πέλματος του ελαστικού όταν έρχεται σε επαφή με το δρόμο κατά την περιστροφή του. Όπως βλέπουμε από το σχετικό διάγραμμα, ένα θετικά και ένα αρνητικά φορτισμένο φιλμ που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του ελαστικού έρχονται σε επαφή όταν αυτό ακουμπά στο δρόμο παράγοντας μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Sumitomo Rubber πιστεύει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές λειτουργώντας ως μια επιπλέον πηγή ενέργειας για τις
διάφορες λειτουργίες του οχήματος. Για παράδειγμα, οι αισθητήρες για το σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών μπορούν να παίρνουν ενέργεια από τη συσκευή, επιτρέποντας τη λειτουργία τους ανεξάρτητα από μπαταρίες.

Υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος που από τον Οκτώβριο του 2018 υποστηρίζεται και από το κρατικό Japan Science and Technology Agency, είναι ο καθηγητής Hiroshi Tani του Kansai University. Στόχος για τη συνέχεια είναι η μελέτη βιωσιμότητας για πιθανές πρακτικές εφαρμογές του συστήματος.