Στις πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 900 μέτρων είναι χτισμένο ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του Ζαγορίου.

Το Δίλοφο είναι χαρακτηριστικό δείγμα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, καθώς όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο, γι’ αυτό τον λόγο το χωριό έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, όπου μόνο ανακατασκευάζονται ή αναστηλώνονται παλαιά κτήρια.

Το παλαιότερο όνομα τού χωριού μέχρι το 1920 ήταν Σοποτσέλι, ονομασία η οποία στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά».

Είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, με μικρές σχετικά κλίσεις και αναπτύσσεται γύρω από την Κεντρική Πλατεία (Μεσοχώρι), από όπου ξεκινούν ακτινωτά οι τρεις βασικοί πεζόδρομοι (καλντερίμια), που οδηγούν στις τρεις συνοικίες, Πάνω Μαχαλάς, Κάτω Μαχαλάς και Πέρα Μαχαλάς.

Πέτρινες βρύσες, λιθόστρωτα καλντερίμια, μικρά εκκλησάκια και αρχοντικά, ανάμεσα στα οποία και η ψηλότερη κατοικία στα Ζαγοροχώρια, ύψους 13,5 μέτρων, το αρχοντικό Μακρόπουλου (Λουμίδη) είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα του οικισμού.

Στο Δίλοφο υπάρχουν εκατό αρχοντικά από τα οποία ελάχιστα κατοικούνται μόνιμα. Υπάρχουν επίσης εκτός τής εκκλησίας τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου (1850) και πολλά μικρότερα παρεκκλήσια και μοναστήρια όπως Παναγίας, Σωτήρος, Άγιοι Ταξιάρχες και η Αγία Παρασκευή.

Οι πεζόδρομοι είναι λιθόστρωτοι αι ορίζονται δεξιά και αριστερά από λιθόκτιστους μαντρότοιχους αρκετά ψηλούς, ώστε να κρύβουν από το μάτι τού περαστικού τις αυλές των σπιτιών. Στην εκκλησία τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου που στέκει ορθή από το 1850 άναβαν τα κεριά τής προσμονής τού γυρισμού των ξενιτεμένων.

 

Από τη Θεσσαλονίκη, η απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 275 Χιλιόμετρα, χρησιμοποιώντας την Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση προς την Ηγουμενίτσα μέχρι τον κόμβο Ζαγόρι, Τζουμέρκα. Από εκεί κατευθυνόσαστε μέσω των επαρχιακών οδών Τρικάλων Ιωαννίνων, Κοζάνης Ιωαννίνων και Ασφάκας – Βρυσοχωρίου προς τον τελικό προορισμό σας.

Από την Αθήνα η συνολική απόσταση που θα πρέπει να διανύσετε είναι 440 χιλιόμετρα. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον αυτοκινητόδρομο Ολυμπία Οδός (Αθηνών – Κορίνθου-Πατρών) μέχρι το Ρίο. Από το Ρίο θα περάσετε στο Αντίρριο χρησιμοποιώντας τη Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσετε την Ιόνια Οδό μέχρι την Εγνατία Οδό . Από εκεί θα κατευθυνθείτε προς Ιωάννινα και χρησιμοποιώντας την περιφερειακή οδό των Ιωαννίνων και την επαρχιακή οδό Ασφάκα-Βρυσοχωρίου θα κινηθείτε προς κεντρικό Ζαγόρι και Δίλοφο αντίστοιχα.

Και στις δύο περιπτώσεις θα φτάσετε με ασφάλεια και άνεση χρησιμοποιώντας στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής σας, το σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον που προσφέρει η λειτουργία των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων μελών της HELLASTRON