Τι σημαίνει ο ερχομός της Tesla στην Ελλάδα; Πόσο σημαντικός είναι και τι περιμένετε να δείτε από την μάρκα στη χώρα μας;

Πόσα μοντέλα της Tesla ξέρετε; Η Tesla παράγει σήμερα τρία αυτοκίνητα, το μεγάλο Model S, το πιο γνωστό της μοντέλο, το Model X, ένα όχημα διασταύρωση που φέρνει πιο πολύ σε SUV με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, και το Model 3 ένα πιο συμβατικό αυτοκίνητο, πιο κοντά στον ανταγωνισμό των μεσαίων μοντέλων, όπως η C-Class.

Υπάρχει περίπτωση να πουλήσει η Tesla στην Ελλάδα; Μόνο τη γκάμα της να δει κανείς θα καταλάβει πως όταν το μικρότερο μοντέλο της είναι μεσαίο, ακόμη και στην κορυφή της κατηγορίας να κάτσει, μιλάμε για μερικές εκατοντάδες αυτοκίνητα το χρόνο.

Μάλλον αστρονομικό νούμερο δεδομένου ότι η Tesla έχει και την ιδιαιτερότητα ότι τα μοντέλα της είναι ηλεκτρικά. Όχι υβριδικά, μόνο ηλεκτρικά. Που σημαίνει πως πρέπει να έχεις κάπου να τα φορτίσεις.

Σήμερα στην Ελλάδα το δίκτυο φόρτισης αυτοκινήτων είναι σχετικά περιορισμένο Αν θεωρήσουμε ότι θα εγκαταστήσεις τον φορτιστή της Tesla στο σπίτι σου, τότε θα πρέπει να είσαι πολύ μετρημένος στα χιλιόμετρα που κάνεις, αφού ακόμη και στο μέγιστο της αυτονομίας των περίπου 500χλμ, πάντα θα πρέπει να γυρίζεις σπίτι να φορτίσεις. Και αυτό, εφόσον έχεις μονοκατοικία, γιατί αλλιώς που θα βρεις να παρκάρεις, ή αν μένεις σε πολυκατοικία, καλή τύχη με την εγκατάσταση φορτιστή στην πιλοτή.

Δεδομένου ότι η έδρα της είναι στο Δημόκριτο, ένα κέντρο ερευνητικό αλλά και την υπάρχουσα εμπλοκή Ελλήνων επιστημόνων στην έρευνα και εξέλιξη των τεχνολογιών της μάρκας, τότε αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι μία συνεργασία με ελληνικά μυαλά σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Είναι όμως και ένας μοχλός για την Ελλάδα να κάνει επιτέλους βήματα προς την κατεύθυνση που βαδίζει όλη η Ευρώπη. Με την ύπαρξη της Tesla στην Ελλάδα μπορεί επιτέλους να αρχίσει η συζήτηση για την επέκταση της υποδομής και του δικτύου υποστήριξης (φόρτισης) ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σημαίνει επενδύσεις, αναβάθμιση και προσέλκυση περισσοτέρων ξένων εταιρειών για την ηλεκτροδότηση των ελληνικών δρόμων.

Πηγή: autotriti.gr