Είμαστε σχεδόν στο 2021, αλλά πωλούνται ακόμα οχήματα εκεί έξω χωρίς τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Το Great Wall Steed 5 (πωλείται χωρίς αερόσακους και ABS) πήρε 0 αστέρια σε δοκιμή πρόσκρουσης του Clobal NCAP.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Safer Cars for Africa, (ασφαλέστερα αυτοκίνητα για την Αφρική) το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Αξιολόγησης νέων Αυτοκινήτων (Global NCAP) αποφάσισε να υποβάλει κινεζικό ελαφρό διπλοκάμπινο ανοιχτό φορτηγό Great Wall Steed 5 σε δοκιμή πρόσκρουσης και να δει τα αποτελέσματα.

Η έκδοση που επιλέχθηκε για την αξιολόγηση ήταν αυτή με το πιο βασικό επίπεδο εξοπλισμού (την προτιμούν οι περισσότεροι αγοραστές λόγω χαμηλής τιμής).

Μπορεί να ετοιμαζόμαστε για την χρονιά του 2021, αλλά το Great Wall Steed 5 για τη Νότια Αφρική δεν έχει καθόλου αερόσακους και δεν διαθέτει επίσης χαρακτηριστικά ασφαλείας που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στα αυτοκίνητα άλλων χωρών όπως το σύστημα πέδησης, που δεν μπλοκάρει τους τροχούς (ABS) και η ηλεκτρονική διανομή δύναμης φρένων (EBD).

Το video του crash test μιλά από μόνο του. Κατά την διάρκεια της πρόσκρουσης εμπρός στα 64 km / h, φαίνεται το κεφάλι του ανδρεικέλου να χτυπά στο τιμόνι. Σαν να μην ήταν αρκετή η έλλειψη αερόσακων, η ανάλυση μετά τη σύγκρουση έδειξε παραμόρφωση στο χώρο επιβατών και σημάδια του τιμονιού πάνω στο dummy. Οι ιθύνοντες του Global NCAP αναρωτήθηκαν στην έκθεσή τους: «εάν ένας αερόσακος θα μπορούσε να αποτρέψει σοβαρούς τραυματισμούς στον οδηγό» λόγω αυτών των δύο ζητημάτων.

Το Great Wall Steed 5 κοστίζει στην φθηνότερη έκδοσή του 202.900 Rand Νότιας Αφρικής (ZAR), το οποίο ισοδυναμεί με (σχεδόν) 11.000 ευρώ. Για να έχετε διπλούς αερόσακους και ABS (με EBD) θα πρέπει να επιλέξετε την έκδοση SX (η ακριβότερη και κορυφαία της σειράς) ή να επιλέξετε τη νέα έκδοση Safety, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και προσθέτει αυτά τα απαραίτητα συστήματα.

Πηγή: newsauto.gr