Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου και απέχει 51 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού, τα Ιωάννινα.

Το Τσεπέλοβο υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από τον 18ο αιώνα και ήκμασε εμπορικά κατά τα οθωμανικά χρόνια ιδιαίτερα λόγω του εμπορίου ξυλείας. Σήμερα, το χωριό αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά τους χειμερινούς μήνες. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με πολλά από τα κτίρια του να είναι διατηρητέα.

Στο Τσεπέλοβο θα δείτε και την περίφημη «γέφυρα του Κοκκόρη», που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ζαγορίτικης γεφυροποιίας. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη τα χρόνια 1028-1034 και ανακαινισμένη το 1745.

Οι καλοδιατηρημένες αγιογραφίες και τα ξυλόγλυπτα της εκκλησίας έγιναν σταδιακά κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Για να φθάσετε στα Ιωάννινα και από εκεί να κατευθυνθείτε προς το Μεγάλο Χωριό θα χρειαστείτε λιγότερο από τρεις ώρες μέσω της Εγνατίας Οδού, ενός τεχνικού θαύματος που έδωσε πνοή εκσυγχρονισμού στη Βόρειο Ελλάδα. Ενώ, αν κατευθύνεστε για τα Ιωάννινα από την Αθήνα, θα χρειαστεί να διανύσετε 420 χιλιόμετρα στην ανανεωμένη και ολοκληρωμένη πλέον, Ολυμπία Οδό, τη μαγευτική Γέφυρα που ενώνει τη Πελοπόννησο με τη Στερεά Ελλάδα και φυσικά τη Νέα Οδό των 377 χιλιομέτρων και 300 εργαζομένων αντίστοιχα.Happy Driving !
(Πηγή: Newsbeast.gr)