Η Ford συνεργάζεται με τη Jose Cuervo διερευνώντας τη χρήση αγαύης στην παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων.
Η Ford ξεκίνησε συνεργασία με τη Jose Cuervo με σκοπό να διερευνηθούν τις δυνατότητες χρήσης του υποπροϊόντος του φυτού αγαύης (κοινώς αθάνατο) από το οποίο παράγεται η τεκίλα, στη δημιουργία βιώσιμων βιοπλαστικών για οχήματα. Η Ford και η Jose Cuervo εξετάζουν τη χρήση βιοπλαστικού σε εξαρτήματα εσωτερικού και εξωτερικού του οχήματος, όπως καλωδιώσεις, συστήματα HVAC και αποθηκευτικούς χώρους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το υλικό είναι πολλά υποσχόμενο λόγω της αντοχής και αισθητικής του ποιότητας. Η επιτυχής εξέλιξη ενός βιώσιμου συνθετικού θα μπορούσε να μειώσει το βάρος του οχήματος και την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση πετροχημικών και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή οχημάτων.
Ο κύκλος ανάπτυξης του φυτού αγαύης είναι μία διαδικασία τουλάχιστον επτά ετών. Μετά τη συγκομιδή, η καρδιά του φυτού ‘ψήνεται’ πριν αλεστεί και εξαχθούν οι χυμοί του για απόσταξη. Η Jose Cuervo χρησιμοποιεί ένα ποσοστό των υπολοίπων ινών αγαύης σαν κομπόστ για τις φάρμες της ενώ ντόπιοι χειροτέχνες φτιάχνουν έργα και χαρτί αγαύης από τα υπολείμματα. Τώρα, η παραγωγός της τεκίλα ενώνει τις δυνάμεις της με την αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να αναπτυχθεί ένας νέος τρόπος χρήσης των υπολειμμάτων ινών.
Η συνεργασία αυτή είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα εφαρμογής της καινοτόμου μεθόδου της Ford στην παραγωγή προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον μέσω της χρήσης βιοϋλικών. Η Ford άρχισε να διερευνά τη χρήση βιώσιμων υλικών στα οχήματά της το 2000. Σήμερα, η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί οκτώ βιώσιμα υλικά στα οχήματά της όπως αφρό σόγιας, καστορέλαιο, καλάμια σιταριού, ίνες κενάφ, κυπαρίνη, ξύλο, ίνες καρύδας και φλοιό ρυζιού. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ενωμένων Εθνών, 5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι αγροτικής απόβλητης βιομάζας παράγονται ετησίως, των οποίων η εκμετάλλευση είναι από μηδενική έως ελλιπής. Εν τούτοις τα υλικά μπορούν να έχουν σχετικά χαμηλό κόστος και να βοηθούν τους κατασκευαστές να μειώσουν τη χρήση υαλονημάτων και πούδρας (ταλκ), αλλά και να παράγουν πιο βιώσιμα και ελαφριά προϊόντα.
«Υπάρχουν περίπου 180 κιλά πλαστικού σε ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο,» δήλωσε η Debbie Mielewski, Ford senior technical leader στο τμήμα έρευνας βιωσιμότητας. «Δουλειά μας είναι να βρίσκουμε τη σωστή θέση για ένα ‘πράσινο συνθετικό’ όπως αυτό, για να μειώσουμε τις επιπτώσεις μας στον πλανήτη. Είναι μία δουλειά για την οποία νιώθω πραγματικά περήφανη και θα μπορούσε να έχει ευρεία απήχηση σε πολυάριθμες βιομηχανίες.»
Πηγή: gocar.gr