Ποιοι είναι οι τρεις τύποι που κυκλοφορούν και τι πρέπει να ξέρετε

Τρεις διαφορετικοί τύπου ελαστικών κυκλοφορούν στην αγορά για τα αυτοκίνητα και οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν συγκεκριμένα πράγματα για την επιλογή του σωστού.

Ξεκινώντας από τα βασικά οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως όταν αλλάζουν ελαστικά αυτά θα πρέπει να είναι τα ίδια με την διάσταση ελαστικών πρώτης τοποθέτησης στο όχημά.

Η αλλαγή διάστασης ελαστικών, μπορεί να αυξήσει την επιφάνεια γόμας που είναι σε επαφή με το έδαφος με αποτέλεσμα την καλύτερη ανταπόκριση στο τιμόνι, ή την ακριβέστερη οδική συμπεριφορά στις στροφές. Όμως έχει σαν συνέπεια πιο “σκληρή” οδήγηση μιας και περισσότερες ανωμαλίες της επιφάνειας του δρόμου θα γίνονται πλέον αισθητές. Θα υπάρχουν επίσης επιπτώσεις στο φρενάρισμα, στις μηχανικές επιδόσεις, στην κατανάλωση καυσίμων κλπ.  Για τη δική σας ασφάλεια λοιπόν είναι καλύτερα να  παραμείνετε προσκολλημένοι όσο πιο πολύ γίνεται στην εξωτερική διάμετρο των ελαστικών που είχε το όχημα από τον κατασκευαστή του. Εάν παρόλα αυτά σκέπτεστε να αλλάξετε τη διάσταση του ελαστικού σας καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό της μάρκας του οχήματος που έχετε.

Η δεύτερη παράμετρος που καθορίζει το είδος του ελαστικού είναι και οι κλιματολογικές συνθήκες κάτω από τις οποίες κινείται το όχημα. Τα ελαστικά σας πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν μια ευρεία ποικιλία κλιματολογικών συνθηκών: βροχή, δυνατό άνεμο, λάσπη, χιόνι, πάγο και ούτω καθ’ εξής. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στις επιδόσεις τους και χρειάζεται να προσαρμόζετε το στυλ οδήγησής σας ώστε να είναι ανάλογο με τον κάθε τύπο καιρικών συνθηκών

Οι διαφορετικοί τύποι ελαστικών

Θερινά ελαστικά

Αυτό το λάστιχο είναι ιδανικό για την οδήγηση σε στεγνό έδαφος, υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει μεγαλύτερη πρόσφυση. Σε βρεγμένο έδαφος, οι επιδόσεις αυτού του ελαστικού παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Παρέχουν συνήθως οικονομία στην κατανάλωση. Είναι τα ελαστικά ευρείας κατανάλωσης που χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο, αλλά δεν έχουν απόδοση σε καταστάσεις με χιόνι.

Χειμερινό ελαστικό

Σε κάποιες χώρες, είναι υποχρεωτική η χρήση χειμερινών ελαστικών. Στην Ελλάδα, δεν είναι υποχρεωτικό.

Ωστόσο, καλό είναι να χρησιμοποιείτε αυτά τα ελαστικά από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, όταν οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές και ζείτε σε περιοχή που χιονίζει συχνά.

Όταν φθαρούν, τα ελαστικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά σε χιόνι ή σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Ελαστικά τεσσάρων εποχών

Τα ελαστικά 4 εποχών σας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας σε καλές συνθήκες, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Αυτό το ελαστικό συνδυάζει το χειμερινό και το θερινό ελαστικό.

Ωστόσο, αυτό το ελαστικό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ένα θερινό ελαστικό σε στεγνό έδαφος ή όσο ένα χειμερινό ελαστικό σε χιονισμένο έδαφος. Παραμένει όμως αποτελεσματικό σε όλες τις συνθήκες για τα πρώτα χρόνια.

Η τελευταία παράμετρος που καθορίζει την επιλογή του ελαστικού είναι οι συνθήκες χρήσης του οχήματος στο οποίο θα τοποθετηθούν και ειδικότερα:

Στην πόλη. Επειδή χρειάζεται να είστε σε διπλή επαγρύπνηση στις αστικές περιοχές, επιθεωρείτε τα ελαστικά σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενόσω τα ελαστικά είναι κρύα. Τα ελαστικά με χαμηλότερη από την προβλεπόμενη πίεση αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος και την κατανάλωση καυσίμου.

Σε κύριους δρόμους ή αυτοκινητόδρομους. Τα ελαστικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κράτημα δρόμου από το αυτοκίνητό σας σε σχετικώς υψηλές ταχύτητες. Προβαίνουν στις αναγκαίες δράσεις ώστε το όχημά σας να διατηρεί την τροχιά του.

Πηγή: newsbeast.gr, ,ichelin.gr