Έχει τύχει σε όλους ανεξαιρέτως και θα εξακολουθεί να συμβαίνει: εκεί που οδηγείς να ανάψει το λαμπάκι για το καύσιμο, οπότε αρχίζεις σχεδόν άμεσα να κάνεις διάφορες σκέψεις του στυλ θα μείνω στη μέση του πουθενά; Θα φτάσω μέχρι το επόμενο πρατήριο; Να βάλω σε αυτό εδώ που είναι ακριβό ή να συνεχίσω για να βρω κάποιο πιο φτηνό;
Και συνεχίζεις να οδηγείς ρίχνοντας συνεχώς κλεφτές ματιές στα χιλιόμετρα που σου δείχνει ο υπολογιστής ταξιδίου του αυτοκινήτου σου ότι μπορείς ακόμα να καλύψεις. Και όσο μειώνονται τόσο ανησυχείς, ενώ όταν σβήσουν ή αντικατασταθούν από παύλες το άγχος σου έχει κορυφωθεί.

Το μόνο πάντως που δεν χρειάζεται είναι πανικός, ενώ αυτό που αντίθετα χρειάζεται είναι η γνώση της κατάστασης. Όταν ανάψει λοιπόν στον πίνακα οργάνων του οποιουδήποτε αυτοκινήτου η (αντιπαθητική) πορτοκαλί ενδεικτική λυχνία που προτρέπει για ανεφοδιασμό η τροφοδοσία του κινητήρα γίνεται ήδη με τα λίτρα της ρεζέρβας. Τα λίτρα της ρεζέρβας και τα χιλιόμετρα για τα οποία επαρκούν δεν είναι φυσικά ίδια για όλα τα αυτοκίνητα. Το πρώτο εξαρτάται από το μέγεθος του αυτοκινήτου και την επιλογή του κατασκευαστή -τα πολλά λίτρα ως σύνολο σημαίνουν μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, περισσότερα κιλά κ.λπ. Συνήθως η ρεζέρβα είναι από 6 έως 10 λίτρα, με τα πιο δημοφιλή μοντέλα στην Ελλάδα, μέχρι τη μεσαία κατηγορία δηλαδή, να είναι πιο κοντά στα 6 παρά στα 10 λίτρα.

Επίσης δεν είναι ίδιο ούτε το πότε ανάβει η λυχνία. Σε κάθε περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας είναι η αυτονομία που προσδιορίζεται από τον υπολογιστή ταξιδίου, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατανάλωση καυσίμου. Στα πιο πολλά μοντέλα ανάβει όταν υπολείπονται ακόμα 70 έως 80 χιλιόμετρα και πιο σπάνια όταν μπορούν να καλυφθούν 100 χιλιόμετρα. Η τιμή αυτή είναι βέβαια ενδεικτική και μόνο, μιας και όπως είπαμε εξαρτάται από την τρέχουσα κατανάλωση και η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τον οδηγό και το στυλ του μέχρι τη μορφολογία του εδάφους, και την λειτουργία του κλιματισμού ή του δυναμό.

Όταν μηδενίσει η ένδειξη της αυτονομίας ή αντικατασταθεί από τις παύλες που είπαμε δεν σημαίνει ότι θα μείνετε στα επόμενα 200 μέτρα. Συνήθως, αν θέλετε να το παίξετε λίγο ρώσικη ρουλέτα, μπορείτε να καλύψετε θεωρητικά άλλα 10 με 20 χιλιόμετρα. Το θεωρητικά στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε σχέση με το αρχικό άναμμα της ενδεικτικής λυχνίας ισχύει ακόμα περισσότερο, καθώς η ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ είναι ακόμα μικρότερη και τα περιθώρια σφάλματος ακόμα μεγαλύτερα. Το τελευταίο θα πρέπει να το έχουμε γενικά υπόψη μας, καθώς η διαδικασία μέτρησης του περιεχομένου του ρεζερβουάρ δεν είναι σε καμία περίπτωση απόλυτα ακριβής.

Στο σημείο αυτό το μόνο που μπορείτε να κάνετε για να μην ταλαιπωρηθείτε είναι να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο πρατήριο οδηγώντας όσο πιο οικονομικά μπορείτε.

Καλό είναι πάντως να μην αφήνετε το αυτοκίνητό σας να στεγνώνει από καύσιμο, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο, μικρό μεν αλλά υπαρκτό, να πάθει κάποια βλάβη, η οποία μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε ακαθαρσίες που μπορεί να υπάρχουν στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ.

Πηγή: www.cnn.gr