Τι δείχνει έρευνα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία

Δισεκατομμύρια Ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο σε χρόνο και καύσιμα, καθώς εκατομμύρια οδηγοί σε τρεις χώρες αναζητούν θέσεις στάθμευσης. Κάποιες φορές πληρώνουν χρήματα για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζονται για να αποφύγουν κλήση παράνομου παρκαρίσματος, που ενδεχομένως να τους κόστιζε λιγότερο.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την INRIX, εταιρεία με έδρα στην Ουάσιγκτον που συγκεντρώνει και αναλύει τα δεδομένα της κίνησης στους δρόμους από οχήματα και από υποδομές στους αυτοκινητοδρόμους. Στη συγκεκριμένη έρευνα, η εταιρεία βασίστηκε και στις απαντήσεις 18.000 οδηγών σε 30 πόλεις της Βρετανίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, οι οδηγοί θέλουν φθηνούς και πολυάριθμους χώρους στάθμευσης, ενώ οι αρχές σε πολλές μεγάλες πόλεις επιδιώκουν να αποτρέψουν την κίνηση στους δρόμους και να μειώσουν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούνται από τα αυτοκίνητα που αναζητούν θέσεις στάθμευσης.

Την ίδια ώρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες τεχνολογίας ελπίζουν να επωφεληθούν καθοδηγώντας τους οδηγούς ευκολότερα σε θέσεις στάθμευσης με την χρήση εφαρμογών ή άλλων τεχνολογικών μέσων που διευκολύνουν το παρκάρισμα.

Η INRIX εκτιμά ότι η αναζήτηση χώρου στάθμευσης στις μεγάλες αμερικανικές πόλεις κοστίζει κατά μέσον όρο στους οδηγούς 345 δολάρια ετησίως σε χαμένο χρόνο και καύσιμα.

Στη Βρετανία, η αναζήτηση θέσης στάθμευσης οδηγεί σε κατανάλωση χρόνου και καυσίμων που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 733 λίρες.

Στη Γερμανία, η INRIX εκτιμά ότι οι οδηγοί πληρώνουν 98 ευρώ (112 δολάρια) περισσότερα από ό,τι χρειάζονται για τη στάθμευση του οχήματός τους προκειμένου να αποφύγουν τα 8 ευρώ που είναι κατά μέσον όρο το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση. Οι Γερμανοί ξοδεύουν κατά μέσον όρο 896 ευρώ ετησίως αναζητώντας θέσεις στάθμευσης.

Η INRIX αποφαίνεται ότι λιγότερο από το 10% των ερωτηθέντων στις τρεις αυτές χώρες χρησιμοποίησαν μια από τις πολλές εφαρμογές στο κινητό τους που είναι σχεδιασμένες ώστε να βοηθούν τους οδηγούς να βρίσκουν, να κάνουν κράτηση και να πληρώνουν για μια θέση προκαταβολικά. Στην ερώτηση πόσο θα πλήρωναν για τη χρήση τεχνολογίας «έξυπνης στάθμευσης», το 43% απάντησε «τίποτα».

Πηγή: newsbeast.gr