Έρευνα στις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι το χρώμα του κάθε αυτοκινήτου παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ή όχι της αξίας του ως μεταχειρισμένου.

Το χρώμα ενός αυτοκινήτου μπορεί να φαίνεται άσχετο με την αξία μεταπώλησής του, αλλά η μηχανή αναζήτησης αυτοκινήτων SeeCars.com πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα, που αφορούσε πάνω από 2,1 εκατομμύρια πωλήσεις αυτοκινήτων και διαπίστωσε ότι η αξία ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ίδιων αυτοκινήτων, διαφορετικού χρώματος.

Ενώ το μέσο αυτοκίνητο χάνει το 33,1% της αξίας του τα τρία πρώτα χρόνια κυκλοφορίας, τα κίτρινα αυτοκίνητα κρατούν την αξία τους καλύτερα, παρουσιάζοντας απομείωση μόνο κατά 27,0%. Από την άλλη πλευρά, τα χρυσά αυτοκίνητα δεν αποτελούν καθόλου καλή επένδυση, καθώς στο ίδιο διάστημα η τιμή τους ως μεταχειρισμένα θα είναι κατά 37,1% μικρότερη από αυτή με την οποία αγοράστηκαν. Διαφορά δηλαδή πάνω από 10%, που σε ακριβά αυτοκίνητα Τα πορτοκαλί και πράσινα αυτοκίνητα διατηρούν επίσης την αξία τους παρότι είναι από τα λιγότερο κοινά χρώματα. Μαζί με τα κίτρινα, τα πορτοκαλί και πράσινα αυτοκίνητα αποτελούν μόνο το 1,2% των αυτοκινήτων που μετείχαν στην έρευνα. Ωστόσο, το σπάνιο χρώμα δεν σημαίνει και χαμηλότερη μείωση αξίας. Τα τρία χειρότερα χρώματα από αυτή την άποψη – μπεζ, μοβ και χρυσό – έχουν μερίδιο 0,7%, αλλά χάνουν αξία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% από το μέσο όρο.

Από τα δημοφιλή χρώματα, όπως μπορούμε να δούμε και στη συνέχεια, μόνο το λευκό δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με το μέσο όρο, ενώ τα μαύρα, ασημί και γκρι αυτοκίνητα χάνουν λίγο πιο εύκολα την αξία τους.

Πηγή: gazzetta.gr