Μία από τις συνήθειες των καπνιστών είναι να ανάβουν τσιγάρο όταν οδηγούν. Εκτός από το ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία τους, μπορεί να τους φέρει σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Έλεγχος κατά την οδήγηση Η στιγμή κατά την οποία ο οδηγός ανάβει το τσιγάρο του και ταυτόχρονα προσπαθεί να μην απομακρύνει τα χέρια του από τη στεφάνη του τιμονιού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι αν συμβεί κάτι μπροστά από το όχημά του και χρειαστεί να αντιδράσει, πιθανότατα να μη τα καταφέρει, έχοντας δυσάρεστα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα αν το άναμμα γίνει με αναπτήρα χειρός και όχι με τον αναπτήρα που διαθέτει το αυτοκίνητο, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Τέλος, η προσπάθεια που κάνει ο οδηγός ώστε να εντοπίσει το τασάκι του αυτοκινήτου και να σβήσει το τσιγάρο, είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, διότι αποσπά το βλέμμα του αλλά και το μυαλό του από το δρόμο για να το καταφέρει. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ακόμα και μισό δευτερόλεπτο αρκεί για να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Κάντε υπομονή. Αν κάποιος καπνιστής πιστεύει, ότι μετά από πολύωρη οδήγηση έχει πραγματική ανάγκη να ανάψει ένα τσιγάρο, καλό είναι να ακινητοποιήσει το όχημά του για να καπνίσει. Καλό θα είναι επίσης, εκτός του οδηγού οι συνεπιβάτες να μην καπνίζουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ούτως ή άλλως, ο καπνός του τσιγάρου κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα σε κάποιο μεγάλο ταξίδι, και θα πρέπει να αποφεύγεται. 

Επιπλέον προβλήματα που δημιουργεί το τσιγάρο.

Εκτός όμως από την ασφάλεια των επιβατών, διακινδυνεύει και η κατάσταση του αυτοκινήτου μας, μιας και χρειάζονται λίγα μόλις δευτερόλεπτα ώστε να προκληθεί ζημιά.

Ο καπνός του τσιγάρου μολύνει το σύστημα του κλιματιστικού, με αποτέλεσμα κάθε φορά που το ενεργοποιούμε, να μυρίζει άσχημα.

Η μεταπώληση του αυτοκινήτου ενός καπνιστή μπορεί να μην είναι εύκολη, διότι το κάπνισμα λερώνει τις ταπετσαρίες στο εσωτερικό, αλλά και προκαλεί μόνιμη δυσοσμία. Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για υποψήφιο αγοραστή μη καπνιστή.

Ο οδηγός κατά το άναμμα του τσιγάρου μπορεί να αφήσει εντελώς τα χέρια του από το τιμόνι, κίνηση εξαιρετικά επικίνδυνη.

Κατά το στρίψιμο του τιμονιού, το τσιγάρο δε βοηθά στην ελευθερία κινήσεων του οδηγού, με αποτέλεσμα να γίνεται η οδήγηση κουραστική αλλά και επικίνδυνη.

Η φλόγα του αναπτήρα το βράδυ μπορεί να τυφλώσει στιγμιαία τον οδηγό, περιορίζοντάς την ασφάλεια αυτού και των επιβατών, αλλά και των υπολοίπων οδηγών.

Πηγή: Αutotriti.gr